Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što nam se to sprema?

Stručnjaci za Dnevnik Nove TV otkrivaju prednosti i nedostatke uvođenja eura

Uvođenje eura (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Uvođenje eura (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Uvođenje eura (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uvođenje eura (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Uvođenje eura (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Vlada je jutros i službeno krenula u višegodišnji proces zamjene kune eurom. Na sjednici je usvojila strategiju uvođenja eura kao nacionalne valute. No ekonomski stručnjaci, ali i građani nisu sigurni da slanje kune u povijest Hrvatskoj može donijeti samo - dobre stvari.

Pozitivnih učinaka pri uvođenju eura premijeru ne manjka."Smanjit će se rizici za financijsku i makroekonomsku stabilnost, kao i kamatne stope, a i transakcijski troškovi", rekao je Plenković na posljednjoj sjednici Vlade.

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Slika nije dostupna Prodaja velikih tvrtki STRUČNJACI O PRODAJI TVRTKI 'To su hrvatske zlatne koke'; drugi poručuje 'Nisu od strateškog interesa'

No da neće sve biti idealno, priznaje potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. "Procijenjeno je da je moguće jednokratno povećanje prosječne razine cijena između 0,2 i 0,4 posto."

Euro bi trebao zamijeniti kunu u idućih pet do sedam godina. Za Živi zid cijela priča osobni je interes Andreja Plenkovića.

"Želi skupljati briselske bodove tako da jednog dana kad se vrati u Bruxelles može reći - evo ovdje je popis stvari koje sam ja napravio da se Hrvatska još više integrira, a sad dajte da budem predsjednik europske komisije zato", rekao je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

Ekonomski stručnjaci vide potencijalnu opasnost. "Koliko su institucije ove zemlje spremne za prihvaćanje jedne valute kao što je euro, dakle jedinstvene valute, i to u uvjetima kada gospodarstvu ne bude išlo dobro? Sada mu ide dobro, ali doći će i lošija vremena", kaže Luka Brkić, ekonomski analitičar.

"Sljedeći put kad upadnemo u recesiju, ako budemo do tada usvojili zajedničku valutu, onda se sva prilagodba kroz koje gospodarstvo mora proći da bi izašlo iz recesije zapravo se lomi preko leđa tržišta rada, odnosno smanjivanja plaća zaposlenika", istaknula je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta.

Eurozoni najviše se raduju hrvatski izvoznici. "Ta činjenica da nestaje valutni rizik je faktor koji će svakako eliminirati troškove koji se izvoznicima danas javljaju, odnosno faktore neizvjesnosti", rekla je Marijana Ivanov, savjetnica udruge Hrvatski izvoznici.

Uvođenje eura u prvih će pet godina državu stajati oko 500 milijuna kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene