Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritizirane i 'velike' države

Amnesty kritizira Hrvatsku zbog kršenje prava Roma i Srba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amnesty International se u svom izvješću za 2010. godinu osvrnuo na kršenje ljudskih prava u 159 zemalja svijeta. U Hrvatskoj kritiziraju diskriminaciju Roma i Srba.

Amnesty International je u svom godišnjem izvješću optužio SAD, Rusiju i Kinu za ignoriranje ljudskih prva. Ova organizacija za ljudska prava američkog predsjednika Baracka Obamu optužuje za lažno obećanje kako će zatvoriti zatvor u Guantanamo Bayu na Kubi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HHO: Pomoći ćemo i Ivi Pukaniću ako utvrdimo kršenje ljudskih prava Slika nije dostupna Međunarodna helsinška federacija zabrinuta predloženim Ustavom Srbije

Rusiju i Kinu su kritizirali za blokiranje međunarodnog nadzora za vrijeme krvavog sukoba između Vlade i pobunjenika u Šri Lanki. Tijekom tamošnjeg sukoba vladine snage i tamilski tigrovi su namjerno gađali civile i bolnice. Prema procjenama UN-a ubijeno je preko 7 tisuća civila.

'Naši zapisi pokazuju kako se jake države drže iznad zakona i štite svoje saveznike, a pravda se samo servira kada nekome to dobro dođe', rekao je Claudio Cordone, glavni tajnik Amnesty International. Francis Perrin, zamjenik predsjednika francuske podružnice Amnesty International, dodao je kako Obamina administracija ne želi istražiti navodne povrede ljudskih prava za vrijeme Bushevog rata protiv terora. No, i Francuska je također kritizirana i to zbog policijskog nasilja, ali i maltretiranja izbjeglica kao i tražitelja azila.

'Kinu se kritizira za prekrivanje nemira u autonomnoj provinciji Uighur. Zbog toga jer ne žele sudjelovati u radu Međunarodnog kriminalnog suda, uz SAD, Rusiju i Kinu, kritizirano je još dvadeset zemalja. SAD i EU su iskoristili i svoj položaj u UN-ovom Vijeću sigurnosti kako bi pomogli Izraelu da izbjegne kaznu za napad na Gazu, javlja Reuters. 'U The Goldstone Reportu stoji da su Izrael, ali i Hamas, počinili ratne zločine i moguće zločine protiv čovječnosti u Gazi', dodao je Cordone.

U Rusiji se krše ljudska prava ubojstvima odvjetnika, novinara i svih onih koji se bore za pravdu. Na veliko se krše građanska prava i u Afganistanu, dok se s kršenjem svojih prava susreću Indijanci u Argentini, Kolumbiji i mnogim drugim državama.

U Hrvatskoj se i dalje, prema izvješću, provodi diskriminacija Roma i Srba i to u dobivanju ekonomskih i socijalnih prava. Mali napredak je zabilježen u suđenjima u slučajevima iz Domovinskog rata, a spominju se i neriješeni slučajevi napada na novinare.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene