Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NATO U AKCIJI

Sve su češće vojne aktivnosti u Hrvatskoj: Stručnjak pojašnjava zašto nebo nad Dubrovnikom prelijeću američki bombarderi

Aktualno Galerija Vojne vježbe kraj Dubrovnika - 1 Vojne vježbe kraj Dubrovnika - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vojne vježbe kraj Dubrovnika - 2 Vojne vježbe kraj Dubrovnika - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vojne vježbe kraj Dubrovnika - 3 Vojne vježbe kraj Dubrovnika - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vojne vježbe kraj Dubrovnika - 4 Vojne vježbe kraj Dubrovnika - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Vojne vježbe kraj Dubrovnika - 5 Galerija 1/6 >>
Vojne aktivnosti u Hrvatskoj i susjedstvu sve su češće. Samo dva dana nakon objave o ruskim brodovima u Jadranu, nebo iznad Dubrovnika u ponedjeljak su preletjela dva američka vojna zrakoplova. Riječ je o bombarderima B-52. Stručnjaci to povezuju s ratom u Ukrajini.

Nebo iznad Dubrovnika u ponedjeljak je imalo posebne goste. Preletjeli su ga američki bombarderi B 52.

Tonći Prodan, stručnjak za sigurnost, napominje da se radi o prelijetanju američkih bombardera ne samo na području Hrvatske, nego i susjednih zemalja članica NATO-a, a to su Albanija, Crna Gora i Makedonija.

"Tu se ne radi ništa alarmantno. Radi se o najvećim bombarderima koji imaju veliki domet i mogu podnijeti velike količine tereta", ističe.

Stručnjak Prodan to povezuje s drugim vojnim aktivnostima u Hrvatskom susjedstvu kad su u Jadranu boravila četiri ruska broda.

"Osim tri talijanska broda, u isto vrijeme na istom području tu su boravila i tri broda američke ratne mornarice i USS Truman. Ukoliko to promatramo u kontekstu međunarodnih odnosa, ja bi to doveo u vezu sa ratnim zbivanjima na području Ukrajine, gdje Zapad pokazuje svoju volju, osobito Amerika kao najveća vojna sila spremnost u obrani svih demokratskih načela", pojašnjava stručnjak za sigurnost te dodaje kako s druge strane Rusija pokazuje spremnost da je sposobna biti vrlo blizu članicama NATO saveza.

Pročitajte i ovo Američki bombarder B-52 (Foto: Arhiva/AFP) "leteće tvrđave" U niskom letu: Moćni američki bombarderi iznad Dubrovnika

Pročitajte i ovo Američki bombarder B-52 (Foto: Arhiva/AFP) bombarderi u RH Kralježnica zračnih snaga: Američke "leteće tvrđave" preletjet će Dubrovnik

Vojne aktivnosti zaintrigirale su i građane.

Svrha preleta bombardera je iskazati predanost i jamstvo SAD-a svojim NATO saveznicima na jugoistoku Europe, poručili su iz američkog zapovjedništva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene