Dva američka vojna zrakoplova nadletjet će Dubrovnik, u okviru kampanje nad zračnim prostorom nekoliko zemalja jugoistočne Europe kojom se želi istaknuti "predanost" koju Sjedinjene Države, zajedno s članicama NATO-a pružaju iz pozadine ratu u Ukrajini, objavilo je američko zapovjedništvo.


U priopćenju vojske stoji da će u ponedjeljak poslijepodne bombarderi B-52 Stratofortress preletjeti u niskom letu neke gradove jugoistočne Europe. Zrakoplovi su oko 14:35 nadletjeli glavni gradi Sjeverne Makedonije, Skoplje te potom Skenderbegov trg u središtu glavnoga grada Albanije, Tirane.

Nakon toga lete iznad crnogorske obale te će oko 15:10 po mjesnome vremenu nadletjeti zračni prostor iznad Dubrovnika.

"Svrha svakog preleta je iskazati predanost i jamstvo sigurnosti Sjedinjenih Država svojim NATO saveznicima i partnerima koji se nalaze u jugoistočnoj Europi", dok rat u Ukrajini ulazi u sedmi mjesec s malo nade za skoro postizanje mira.

NATO smatra da je ruska invazija na Ukrajinu krajem veljače rezultirala proširenjem i skorim pristupanjem Švedske i Finske savezu. Dvije su se europske države tako odrekle svoje tradicionalne neutralnosti.

Njihovu kandidaturu za proces pristupa NATO-u već su ratificirale Sjedinjene Države i više od polovice od 30 članica NATO-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju