Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najzahtjevnija akcija u povijesti HGSS-a

Spašeni američki speleolog sa suprugom posjetio Hrvatsku i otišao na posebno mjesto: "Prepoznao sam ga i pomislio - Hrvati su ovdje. Ovo je odlično"

Aktualno Galerija Marko Rakovac, HGSS Marko Rakovac, HGSS Foto: DNEVNIK.hr Mark Dickey, spašeni speleolog Mark Dickey, spašeni speleolog Foto: DNEVNIK.hr Spašeni spelolog u posjeti HGSS-u - 2 Spašeni spelolog u posjeti HGSS-u - 2 Foto: DNEVNIK.hr Spašeni spelolog u posjeti HGSS-u - 3 Spašeni spelolog u posjeti HGSS-u - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Spašeni spelolog u posjeti HGSS-u - 4 Galerija 1/6 >>
Američki speleolog Mark Dickey i njegova supruga u posjetu su Hrvatskoj. Razlog dolaska je posjet vježbi Hrvatske gorske službe spašavanja.

Mark Dickey je sa suprugom u posjetu Hrvatskoj. Bili su na vježbi Hrvatske gorske službe spašavanja. Podsjetimo, Dickey je prilikom istraživanja špilje zapeo na dubini većoj od 1000 metara. U akciji spašavanja, koja je uključivala službe spašavanja iz svih krajeva svijeta, sudjelovala je i hrvatska ekipa, a Dickey im je dolaskom na vježbu htio zahvaliti na uloženom trudu.

"Pamtimo ovo kao najzahtjevniju akciju u povijesti HGSS-a i kao jedan veliki uspijeh i nadamo se da će tih akcija biti sve manje, a ako ih ipak i bude, mi smo za to spremni", rekao je HGSS-ovac Marko Rakovac.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Susret EPP-a u Splitu Raspada li se Schengen na migrantskoj krizi? Ivana Petrović: "Ovo što sada Slovenija radi kod granice s Hrvatskom, to već radi više od godinu dana kod nekadašnje granice s Austrijom"

"Kako idemo kroz spašavanje, mogu vam reći da je prva stvar koju sam čuo bila Rockyjev glas. Prepoznao sam ga i pomislio - Hrvati su ovdje. Ovo je odlično. Zvao sam vas, nisam vas vidio, samo sam dozivao. Rocky je ovdje, gdje ste vi?", prisjetio se Dickey.

Četrdesetogodišnji speleolog ostao je zarobljen u spilji nakon što je pretrpio krvarenje u trbušnoj šupljini prilikom istraživanja mreže spilja Morca u blizini grada Mersina, koje je provodila međunarodna skupina speleologa.

U njegovu spašavanju sudjelovalo je nekoliko međunarodnih timova, među njima i tim Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Akcija je trajala 58 sati bez prestanka i u njoj je sudjelovalo 200 spasitelja te gotovo isto toliko članova timova na površini.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene