Matija Kopić (FOTO: Pixsell/Anto Magzan)
Matija Kopić (FOTO: Pixsell/Anto Magzan)

Matija Kopić je aplikaciju Farmeron osmislio kako bi pomogao ocu pri poslovima na farmi u Viljevcu, a kada ju je stvarao, nije mu bilo ni na kraj pameti da će olakšati posao farmerima u čitavom svijetu.


Aplikaciju Farmeron, koju je osmislio Osječanin Matija Kopić i koju je CNN 2012. godine uvrstio među 'sedam najluđih stvari na internetu', upravo je preuzela korporacija Virtus Nutrition, američka tvrtka specijalizirana za proizvodnju stočne hrane.

Kopić je aplikaciju osmislio kako bi pomogao ocu pri poslovima na farmi u Viljevcu, a kada ju je stvarao, nije mu bilo ni na kraj pameti da će olakšati posao farmerima u čitavom svijetu.

'Još od studentskih godina sam se interesirao za područje tehnologije u poljoprivredi i proizvodnji hrane jer sam i sam došao iz jednog takvog okruženja i iz jedne ruralne sredine', rekao je svojedobno Kopić, o čijemu se uspjehu raspisao i magazin Forbes, ali i koji je od tadašnjeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića dobio odlikovanje zbog zasluge za izumiteljstvo u poljoprivredi.

'Za svaku životinju korisnik može brzo saznati kakav je reprodukcijski status, je li zdrava, koje aktivnosti nad njom treba izvršiti, obrezati joj papke ili ju cijepiti protiv nekakve bolesti', objasnio je Kopić aplikaciju koju je izradio 2010. godine.

Financijski iznos akvizicije nije navaden, no kada je Virtus Nutrition u pitanju, vrijedi istaknuti da je dio veće grupacije čiji je vlasnik Matt Swanson, biznismen i filantrop smješten u kalifornijskom Turlocku.

Farmeron će ostati zasebna kompanija, a Kopić na poziciji izvršnog direktora.