Među 17 kopljanika koji će se natjecati na današnoj Čoji je i Martin Šušnjara. Njegov prvi nastup alkarskog kopljanika za njega ima posebno značenje.

Galerija


Sinj se priprema za jedan od najiščekivanijih dana u godini - Alku. Sinoć je održana Bara, dok je danas na rasporedu Čoja. Ipak, ove godine sve se održava sa znatno manjim brojem gledatelja te uz posebne epidemiološke mjere.

Vezani članci Škola uz koronu, ilustracija Ravnatelj škole koja je uklonila sporne preporuke za roditelje: "Cura se malo nespretno izrazila" Premijer Plenković sa suradnicima u Sinju Plenković najavio svoj odlazak u Varivode: "Šaljemo signal o društvu koje zna što je pomirba i zajednička budućnost"

Dobitnik ovogodišnje Čoje je Petar Tomašević s ukupno sedam osvojenih punata, što mu je ujedno i prvi alkarski trofej. U prve dvije utrke pogodio je u sridu, dok je u trećoj pogodio u jedan. Dobio je srebrnu alku, a u povorci će kroz Sinj nositi 311 centimetara crvene čoje na koplju.

Na trkalištu su se borili alaj-čauš Ivica Filipović Grčić, njegov zamjenik Ante Runje, prošlogodišnji slavodobitnik Frano Ivković, Josip Čačija, Jure Domazet Lošo, Denis Gugić, Andrija Hrgović, Nenad Marić, Alen Poljak, Tino Radanović, Mario Šušnjara, Frano Talaja, Petar Tomašević, Marko Vrca, Ante Zorica, Ivo Zorica (osvajač Bare) i debitant Martin Šušnjara.

Šušnjara je prvi put nastupio kao alkarski kopljanik, a svoju trku posvetio je tragično preminulim sestrama.

„U zadnjih šest mjeseci obitelj je doživjela dvije velike tragedije. Tragično su mi preminule dvije sestre. Obadvije su bile uz mene jako povezane s alkom. Njima je Alka bila draga i ove godine ću trkanje alke i nadam se pobjedu posvetiti obitelji i njima dvima“, kaže Martin. 

"Čim ste odabrani za kopljanika, to je velika čast"

Alkarska legenda Stipe Šimundža također je na Čoji. Skromno kaže kako ima i daleko trofejnijih alkara od njega - osvojio dvije Bare i dvije Alke.

„Kada dođe ljeto svi alkari ne mogu koristiti godišnje odmore pa za pripreme koriste svoje slobodno vrijeme. Veliko je to odricanje. Dosta obitelji ima pravo da sudjeluje na Alki, ali samo je 17 kopljanika. Čim ste odabrani to je velika čast“, kaže Šimundža i objašnjava kako se postaje alkar.

„Od malena morate biti tu na trkalištu, voljeti konje, odričete se svojeg vremena, zarazite se time i to vas drži cijeli život. Ja i danas Alku pratim s istim žarom“, kaže.  

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr