Knjižarskom lancu Algoritmu MK od ponedjeljka je blokiran račun i vjerojatno će završiti u stečaju s dugom prema nakladnicima od 30-ak milijuna kuna, doznaje se od Zajednice nakladnika koja pokušava spasiti knjižarsku infrastrukturu i oko 260 radnih mjesta u Algoritmovim knjižarama.


Kako bi se spriječilo zatvaranje knjižara Algoritma MK, hrvatski izdavači, okupljeni u Zajednici nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, pokrenuli su pregovore s drugim vlasnicima knjižara koji bi mogli preuzeti u najam barem dio od 31 Algoritmove knjižare, rekao je u četvrtak Hini predsjednik Zajednice nakladnika Mišo Nejašmić.

Vezani članci Novac, ilustracija (Pixell) Demografska obnova na hrvatski način: Država od ovih majki traži da vrate porodiljne naknade Igranje Lota nekome se dobro isplatilo (FOTO: Profimedia) Već deset godina živi ispod mosta i još se ne predaje: Misija mu je naći formulu za jackpot na lotu

"Aktivirali smo se na spašavanju knjižarske infrastrukture i uputili poziv čitavom nizu kolega koji mogu potencijalno preuzeti knjižare, s obzirom da će ovo vrlo vjerojatno završiti u nekom stečaju. U našem su fokusu 260 zaposlenih u sustavu knjižara Algoritam MK i način na koji će im se pružiti mogućnost da u što kraćem vremenu, zajedno s knjižarama, budu preuzeti od drugih knjižarskih kuća", ističe Nejašmić.

Algoritam MK je knjižarski sustav u čijem je lancu 31 knjižara, Algoritam nakladništvo je 99-postotni vlasnik, a jedan posto drži Mozaik knjiga. Algoritam nakladništvo je već dvije godine u predstečajnoj nagodbi, ali mu nije blokiran račun, pojašnjava Nejašmić.

"U knjižarama se trenutačno provodi redovna godišnja inventura, a postoji mogućnost da danas pošaljem dopis o zabrani prodaje knjiga hrvatskih nakladnika i traženje povrata dugova kako se ne bi pretrpjela veća šteta. Dug prema nakladničkom sektoru je oko 30 milijuna kuna, a ukupni dug oko 50 milijuna kuna", kaže Nejašmić.

Predsjednik Zajednice nakladnika očekuje da će rezultati pregovora s knjižarskim lancima, koji bi mogli preuzeti Algoritam, biti poznati danas poslijepodne. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju