Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija Albanije

'Albanija otpad uvozi, a ne zna kud bi i sa svojim'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Albanska vlada pokreće istragu u vezi otpada koji je stigao do hrvatske obale.

Jedan od ćelnika ekološkog pokreta u Albaniji Lavdosh Ferruni tvrdi kako je smeće u Hrvatsku došlo od otpada nakupljenog na albanskoj obali i to uglavnom niz rijeke Drin i Buna. 'Nažalost, mi nemamo neki sustav upravljanja otpadom kako bismo izbjegli zagađenje albanske obale, posebno tijekom zime kada je intenzitet oborina puno veći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobre vijesti Curavić nije zaražen: Više bih volio da me pojeo morski pas Slika nije dostupna Prizor je bio užasan 'Uvala na Pelješcu se izgledom vraća u normalu'

Kombinacija ovih oborina i vjetrova koji pušu s južne strane obale dovela je do plutanja smeća ka hrvatskoj obali', kazao je Ferruni za Deutsche Welle.

>> VIDEO: Smeće na Pelješcu je samo dio, pogledajte cjelinu

Albanija otpad i uvozi

Navedeno je potvrdio i savjetnik za odnose s javnošću u albanskom Minstarstvu za ekologiju Ermal Dizdari čiji su službenici počeli istraživati uzroke koji su doveli do 'ekološke katastrofe na hrvatskoj obali'. 'Angažirali smo sve strukture za istraživanje kako bismo pronašli razloge koje su doveli do toga da albanski otpad završi na hrvatskoj obali. Posebno nas zanima iz kojih dijelova Albanije je sve to poteklo. Očekujemo i punu suradnju hrvatskih vlasti, kako bi sve to što prije razjasnili', tvrdi Ermal Dizdari.

Aktivist Ferruni naglašava kako Albanija treba snositi posljedice zbog zagađenja hrvatske obale te se nada da će ovaj slučaj alarmirati albansku vladu da hitno poduzme potrebne mjere za sprjiečavanje ove pojave.

'Paradoks je taj da je Albanija usvojila zakon o uvozu otpada iz europskih zemalja, a nije u mogućnosti upravljati ni svojim otpadom. Albanija nema pravni okvir niti potrebnu infrastrukturu za provođenje standarda EU-a', tvrdi aktivist ističući da je njegov pokret počeo i prosvjede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene