Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktivna Hrvatska

Aktivna Hrvatska i zaposlenici Ine šalju poruku o važnosti tjelesne aktivnosti kod poslovnih ljudi

PR
PR Foto: PR
Trenerski tim i pokazne vježbe predvodili su kineziolozi Lukrecija Dragić i Patrik Kramarić, dok je radionicu Mentalnog treninga predvodila psihologinja Sandra Župarić.

Velika većina nas dnevno provede i do deset sati sjedeći u uredima i automobilima. Ako promijenimo životne navike i povećamo količinu kretanja, možemo produžiti životni pa čak i poslovni vijek čak za tri godine. Tridesetak zaposlenika Ine treningom ispred središnje upravne zgrade u Novom Zagrebu, zajedno s timom Aktivne Hrvatske, ukazalo je na zabrinjavajuće podatke o neaktivnosti kod poslovnih ljudi.

Trenerski tim i pokazne vježbe predvodili su kineziolozi Lukrecija Dragić i Patrik Kramarić, dok je radionicu Mentalnog treninga predvodila psihologinja Sandra Župarić.

Zbrojimo li tih devet do deset sati dnevno sa sedam ili osam sati sna dolazimo do jako velike količine vremena koju provodimo u pozicijama za koje naše tijelo nije osmišljeno. Stoga je važno svakodnevno aktivirati tijelo na pravilan način i „probuditi“ mišiće koji spavaju tijekom dana, iako mislimo da su budni.

„Svaka dva sata na poslu možete iskoristiti pet minuta za vježbe istezanja i aktivacije lokomotornog sustava te time koristiti dobrobiti od tjelovježbe. Vrhunski menadžeri u pojedinim zemljama su čak počeli važne sastanke voditi šetajući, zato što je dokazano da je mozak tada produktivniji i kreativniji dok je u nekim zapadnim zemljama, vježbanje na poslu obavezno. Ako govorimo o ekonomskim učincima tjelovježbe, postoji niz znanstvenih istraživanja koja svjedoče da se za samo jedan dolar uložen u tjelesnu aktivnost zaposlenika vraćaju čak tri dolara u rezultatima poslovanja te da prosječan radnik godišnje gubi 115 produktivnih sati iz zdravstvenih razloga. Stoga, svakodnevno skupite svojih 30 minuta tjelesne aktivnosti u danu i budite zdraviji, radno produktivniji i ono najvažnije - živite dulje!», izjavio je na ovu temu prof. kineziologije Marin Dadić s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

PR PR Foto: PR

U posljednje vrijeme sve je veća pojavnost da zaposlenici u razvijenim zemljama izvještavaju o neprestanoj izloženosti većim količinama stresa, pri čemu je sve češća posljedica izgaranje na poslu. Multitasking, loša organizacija i zanemarivanje privatnih aspekata života narušavaju pažnju i konačnu učinkovitost zaposlenika.

„Inini polaznici radionice Mentalnog treninga imali su se prilike upoznati s osnovama motivacije, odnosno kako pravilno trebaju postaviti ciljeve s kojima bi naknadno održali visoki angažman kroz duži period. Uz navedeno, mogli su naučiti kako isto dovesti do realizacije pravilnim planiranjem koje obuhvaća sve aspekte života. A kako bi zadržali svoju pažnju, bili u sadašnjem trenutku, povećali učinkovitost i umanjili posljedice raznih stresora, naučili su ponešto više i o tehnikama relaksacije“, izjavila je psihologinja Mentalnog treninga Sandra Župarić.

Naime, INA je jedan pozitivan primjer kompanije koja već duži niz godina ulaže u brojne aktivnosti s ciljem brige o zdravlju svojih zaposlenika. „U Ini kontinuirano provodimo aktivnosti koje izravno doprinose zdravstvenoj dobrobiti naših kolega i kolegica pa smo i ove godine odlučili poduprijeti ovaj hvalevrijedan sportsko-edukativni projekt. Upravo kako bismo potaknuli sportski i timski duh, u našoj kompaniji redovito organiziramo Sportske susrete INA Grupe, na koje se prijavi više stotina kolegica i kolega. Isto tako, već deset godina provodimo projekt Zdravlje+, kroz koji podižemo svijest i educiramo zaposlenike o brojnim temama koje utječu na zdravlje, poput pravilne prehrane, važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i imuniteta, itd. Zaposlenike s problemima koštano-mišićnog sustava upućujemo na medicinski programirane odmore u toplice, a u okviru našeg benefit programa zaposlenicima su na raspolaganju brojne pogodnosti, među ostalim i korištenje MultiPlus kartice za oblik fizičke aktivnosti koja im odgovara. Svima zaposlenicima omogućavamo godišnji sistematski pregled i dodatne specijalističke preglede tijekom godine. Kolegama koji, pak, na posao dolaze biciklom, uredili smo čuvanu bike zonu. Iskoristila bih ovu priliku i Aktivnoj Hrvatskoj u ime Ine čestitala jubilarnu desetu godišnjicu uz želju da ih bude još puno više“, izjavila je Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga u Ini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene