Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na današnjoj novinskoj konferenciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Tomislav Josić rekao je da, ukoliko Ustavni sud odbaci referendum od dvojezičnosti, pravdu će tražiti u Strasbourgu.


'Referendumsko pitanje je ustavno tako da i pored svih mogućih pritisaka na Ustavni sud očekujemo da će biti dozvoljeno raspisivanje referenduma o dvojezičnosti. Neka hrvatski narod odluči što će i kako biti. Ako narod bude za nitko od nas se neće buniti, ali ako kaže da nije onda očekujemo da će vladajući poslušati volju naroda, rekao je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

Vezani članci Kafić, ilustracija "Zelena" Istra traži izmijenjene mjere: U kafićima, restoranima i na okupljanjima primjenjivat će se druga pravila? Vjenčanje u doba pandemije COVID-19 Nove mjere Stožera njih su najviše pogodile: "To nije svadba, to su karmine. Nitko neće pristati na to", "Nas su posebno razvalili, katastrofa!"

Dodao je i da Stožer nije za oduzimanje bilo kakvih prava niti jednoj nacionalnoj manjini kao i da je 50 godina na snazi bila stroža zakonska odredba, ali da se tada nitko nikada nije bunio.

'Nikome ne oduzimamo ništa niti se bilo kakva prava sa našim prijedlogom ne uskraćuju. Želimo da ograničimo kada se zakon mora po sili zakona provoditi', istakao je Josić.

Referendum o ćirilici ne bi prošao: Većina protiv!

Član Stožera zadužen za pravna i temeljna pitanja Vlado Iljkić ponovio je brojne prijedloge i korake koje je Stožer proteklih mjeseci podnosio kako bi se pitanje dvojezičnosti pokušalo riješiti. Podsjetio je na prijedlog moratorija od deset godina, proglašavanja Vukovarom mjestom posebnog pijeteta zbog čega bi onda grad bio izuzet od uvođenja od dvojezičnosti, ali bez rezultata.

'Treba biti jasan i reći da se ovdje radi o krajnjoj nuždi da se zaštiti žrtva Vukovara. Kod prijedloga referendumskog pitanja analizirali smo sve i došli do zaključka da neće za nikoga biti nikakve štete', rekao je Iljkić. Istakao je i da u slučaju da Ustavni sud donese odluku da referendumsko pitanje nije ustavno da će pravdu zatražiti u Strasbourgu.

Skidali se u predvorju Sabora pa slušali raspravu o ćirilici

'Smatramo da nitko nema pravo narodu oduzeti pravo da se izjasni. Što bi na takvu jednu odluku Ustavnog suda reklo 700 000 građana koji su potpisali peticiju za raspisivanje referenduma ne znam jer to više nije stvar Stožera. To je onda stvar tih ljudi čiji mi nismo vlasnici. Stožer će se i u tom slučaju dalje ponašati odgovorno. 'Ipak, mi očekujemo da će Ustavni sud dozvoliti provedbu referenduma' ,rekao je Iljkić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook