Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Stjepan Mesić ustvrdio je danas kako je Hrvatski fond za privatizaciju najveća korupcijska afera dosad u našoj zemlji.


Predsjednik je istaknuo da je tijekom te afere država oštećena za nekoliko stotina milijuna kuna, a stotine poduzeća kupovala su se bez natječaja.

Vezani članci Vinko Ljubičić i Mario Jurič Odvjetnik uhićenog splitskog poduzetnika otkrio što mu se stavlja na teret i poručio: "Uvjeren sam da tu nema ništa protuzakonito" Tomislav Tomašević Tomašević otkrio da im je preminuli poduzetnik dvaput banuo u gradske urede: Dnevnik Nove TV doznao detalje

- To je najveći kriminal koji se dogodio u Hrvatskoj, usudim se reći da je to najveća korupcionaška afera koja se ikad kod nas dogodila, ocijenio je predsjednik Mesić. 

Smatra da bi ministri koji su Upravnom odboru HFP-a, ako se utvrdi bilo kakva nepravilnost u njihovu radu trebali snositi odgovornost. 

- Ako se utvrdi da je bilo tko i na bilo koji način sudjelovao ili omogućio drugome da sudjeluje u ovim nezakonitim radnjama premijer će morati povući poteze koji bi neke ljude koštati i mjesta ne samo u nadzornom odboru, nego i u Vladi, drži predsjednik Mesić.

Predsjednik Mesić smatra kako je državi nanesena šteta veća od više stotina milijuna kuna, jer su stotine poduzeća kupovana bez licitacije i natječaja. 

- Radilo se o tome da je natječaj proveden, a da su svi
dobili obavijest da se natječaj poništava, a onda se poduzeće prodaje nekome drugome koji je ponudio više za kavu, rekao je predsjednik.

Istaknuo je da treba preispitati sve privatizacije od osnutka Fonda, no nije mogao procijeniti koje će privatizacije morati biti poništene. 

- Mnogi će biti iznenađeni kada se objavi imena osoba koji su
sudjelovali u tom velikom kriminalu, rekao je Mesić.

Predsjednik Republike smatra kako ne treba sve okrenuti protiv
aktualne Vlade, jer se zauzima da se utvrde činjenice o aferi u HFP-u, no zaštitio je bivšu koalicijsku Vladu, jer ističe da su glavni krivci dovedeni u Fond davno prije nego što je koalicijska Vlada preuzela vlast. Mesić smatra da su ministri koji su bili u nadzornim odborima HFP-a trebali znati što se događa u toj instituciji te da će imati što reći u daljnjoj istrazi.

Predsjednik Mesić je od Sabora i Vlade zatražio da se provede istraga o tzv. kuponskoj privatizaciji. Naglasio je da već duže vrijeme traži da se ispita kako su pojedinci kupili te fondove za pomoć stradalnicima i kako su ih pretvorili u holdinge koji su pak postali vlasnicima desetaka hotela.