Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagdanske provale

Ako odlazite na put, zaštitite dom o provalnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za vrijeme uskrsnih blagdana raste i broj provala u prazne kuće i stanove, jer mnogi građani odlaze na putovanja. Provjerite kako se zaštititi od mogućih opasnosti.

Zasluženi mini godišnji odmor brojnih građana kradljivcima je radni vikend. Mnogi će domovi idućih nekoliko dana ostati prazni. Na velikom udaru su obiteljske kuće. Odškrinuti prozori i balkonska vrata najčešća su pozivnica provalniku. U stanove se ipak najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa ako već ne posjedujete alarmni uređaj, bilo bi dobro nabaviti kvalitetnu protuprovalnu bravu. Nakon što ste zatvorili sve prozore, rolete nikada ne spuštajte do kraja, jer postaje očito da vas u stanu neće biti neko vrijeme. Imajte na umu da provalnici znaju za najčešća skrovišta dragocjenosti, pa im nemojte olakšavati posao. Susjeda obavijestite da odlazite na put, ali nipošto ne ostavljajte ključeve na kućnom pragu. 'Građanin sam može najviše učiniti po pitanju samozaštitnog ponašanja, a mi policija smo uvijek tu na usluzi', rekao je Zdravko Valenta iz centra za prevenciju, MUP.

Pročitajte i ovo Željko Vukasović, zaštićeni najmoprimac Nitko mu ništa ne može UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Živi u prizemlju, a kiša mu pada po glavi. Za sve je kriv jedan čovjek: "Prvo je vještaku, a zatim i sucu pozlilo na očevidu" Dom Klasje slučaj koji je šokirao hrvatsku Djelatnica koja je zlostavljala djecu u osječkom domu dobila otkaz

Ugradnja alarma jedan je od najboljih načina da zaštitite dom. Imaju neovisan sustav napajanja i senzore pokreta, a pri ulasku u prostor osoba ima 15 sekundi da utipka šifru na brojčanik. Ako to ne učini, sustav se aktivira. 'Raspon cijena je od 3.000 kuna pa nadalje sa ugradnjom, ovisno o broju senzora i prostorija koje se štite. U svim slučajevima zabilježenim, kada lopov uđe u stan, čim počne svirati, automatski bježi van, i to je najučinkovitija zaštita', kaže Ivica Perešin, voditelj odjela tehničke zaštite RAPTOR. Pritiskom samo jednog gumba na alarmnom uređaju korisnik aktivira zaštitu cijelog stana, i bezbrižno izlazi van. U prošloj je godini na području PU zagrebačke zabilježeno 1.436 provala u kuće i stanove. Građani se od toga štite na razne načine, kaži susjedima da im pripaze dom, zaključavaju kuću, zatvaraju prozore, vrijednosti drže u trezorima. Pa ako ste poduzeli bar neke od ovih mjera, uživajte na odmoru. U suprotnom, možda se baš vi neugodno iznenadite pri povratku u vlastiti dom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene