Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanaderova obrana će tražiti zaštitu suda

'Ako DORH ne zaustavi curenje iskaza, cijelo suđenje Sanaderu je kompromitirano'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanaderova obrana zatražila je da se u svojstvu tumača ispita profesorica za germanistiku s Filozofskog fakulteta kako bi se rastumačilo je li Eugen Laxa stvarni ili fiktivni primatelj provizije.

'Odjel germanistike je dao svoje tumačenje tog teksta, odnosno prijevod, koji USKOK tumači na način da to znači da Eugen Laxa nije bio stvarni korisnik kredita, a mi ga tumačimo upravo obrnuto. S obzirom da se o tome nije izjasnio vještak, jezikoslovac, tražimo da on dođe i u kontekstu čitave rečenice kaže da li se smatra time Laxa fiktivnim primateljem ili stvarnim primateljem kredita', izjavio je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović nakon završetka početka suđenja bivšem premijeru za ratno profiterstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispričali se zbog bolesti "Krše se moja ustavna prava": Sanader dobio branitelja po službenoj dužnosti jer se odvjetnici nisu pojavili na sudu Slika nije dostupna Prvi put od izručenja Sanader napustio Hrvatsku

Prodanović se osvrnuo i na snimku koja se pojavila u medijima, a  koja prikazuje Sanadera i Hernandija na ručku u jednom zagrebačkom restoranu.

'To je jedna u nizu manipulacija javnosti, danas su se pojavili i iskazi svjedoka koji će sutra biti saslušani. MI ćemo na to sutra staviti prigovor. Ove snimke ne dokazuju apsolutno ništa, one su snimljene četiri mjeseca nakon inkriminiranog događaja. Mi imamo prigovor ne zbog sadržaja već zbog metode kojom se sve to radi, dakle, sistematski se kondicionira javnost na štetu gospodina Sanadera', rekao je Prodanović i dodao da će se sutra obratiti sudu i tražiti zaštitu.

>> 'Sada se obraća Graniću, na Kosor će udariti kada dođe do Ine'

>> Pogledajte sve snimke Sanadera sa suđenja

'Naš stav je da je DORH već trebao reagirati. Jednom bi trebao početi sankcionirati takvu objavu iskaza svjedoka koji još nisu dali svoj iskaz neposredno prije rasprave. DORH mora početi poduzimati određene mjere, inače je kompromitirano cijelo ovo suđenje', izjavila je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković koja je dodala da je snimka Sanadera i Hernandija pribavljena na nezakonit načinh.

Na upite novinara o Eugenu Lexu Čedo Prodanović rekao je da se 'moramo oduprijeti tezi da je on nepostojeća osoba'.

'Da je on u biti osoba koju na neki način mijenja Sanader, jer ona to nije potpisala, te prijeme novca. Dakle, mi tvrdimo da ta osoba postoji i da se ona kreće u financijskim krugovima i da može biti posrednik i kod dodjele kredita, da su na njezino ime dodjeljivane provizije i u drugim slučajevima koji sa Sanaderom nemaju nikakve veze i na koncu da je, mi mislimo, po uputi g. Laxe Hypo banka nastavila davati provizije za određene kredite dvjema tvrtkama iz Dublina i Lihtenštajna, što opet sa Sanaderom nema veze. To govori da su se te provizije davale, a tu Sanadera nema nigdje', rekao je Prodanović i spomenuo da je Laxe u međuvremenu umro.

Na današnje ročište došao je i Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava. 'Nije baš uobičajeno da se premijer jedne države pojavljuje na sudu. Takvi procesi su pod velikim pritiskom javnosti, a uvijek ima mogućnosti da politika na njih utječe. Smatramo da prisustvo nezavisnih promatrača umanjuje mogućnost da politika utječe na ovajproces', rekao je Pusić nakon završetka početka suđena Ivi Sanaderu.

Na pitanje novinara očekuje li pošteno suđenje Ivi Sanaderu Pusić je rekao da je 'ovo prvih pet minuta utakmice, ali prema onome što smo danas vidjeli ja mislim da hoće'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene