Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika akcija PNUSKOK-a i USKOK-a

Božinović o krtici u policiji: "On je već udaljen iz službe kako ne bi utjecao na istragu"

Četiri osobe, među kojima su visokorangirani službenik za analitiku Ravnateljstva policije i bivši službenik nekadašnje Protuobavještajne agencije (POA), obuhvaćene su akcijom policije i USKOK-a, koji ih, prema neslužbenim podacima, navodno terete za odavanje tajnih podataka i namještanje javnog natječaja.

 

  • Uhićen glavni admin policije
  • Akcija USKOK-a usmjerena protiv četiri osobe
  • Istraga se provodi zbog sumnje na odavanje tajni o istragama i namještanje natječaja
  • Pod istragom visokopozicionirani policajac i bivši špijun

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

14:21 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da se provode izvidi i određene dokazne radnje.

"Ja vam ništa konkretnije niti mogu niti smijem govoriti. Kad policija skupi određene informacije, proslijedit će ih USKOK-u, a onda će biti i obaviještena javnost", rekao je.

"Što se tiče policijskog službenika, on je već udaljen iz službe kako ne bi utjecao na daljnji tijek postupka", dodao je Božinović.

"Naravno da nije nikome drago kad se ovakve stvari događaju, no kad se događaju, onda je pozitivno da se otkrivaju. Sustav kontrole mora biti zaštićen od kompromitacije. Ako se dogodi - onda se reagira učinkovito i blagovremeno, a dalje slijedi ono što je u nadležnosti USKOK-a", rekao je i dodao da nacionalna sigurnost nije ugrožena.

"Posljednjih godina otkriveno je pet otkrivanja službene tajne, vidjet ćemo što će se dogoditi. Sustav je stabilan i čvrst i nacionalna sigurnost nije ugrožena. Bila bi da to prolazi mimo nas i nitko to ne detektira", dodao je.

Na pitanje zabrinjava li ga ovakva situacija kaže kako bi ga brinulo da službe kriminalističke policije i unutarnje kontrole u suradnji s državnim odvjetništvom i USKOK-om to ne detektiraju.

"Što se tiče MUP-a i policije, godišnje se provodi oko 400 disciplinskih postupaka. Samo to govori kako su policijski službenici pod stalnim nadzorom, što je i normalno, da se kontrolira", naveo je. 

"Ljudi su ponekad najslabija karika, pogotovo kad govorimo o koruptivnim djelima. To nisu djela koja će netko prijaviti, do njih se može doći jedino istraživačkim traganjem policije i državnih službenika", rekao je.

Na pitanje novinara kako je informacija o istrazi iscurila u medije kaže kako je pitao, no ne zna kome je bilo u interesu da se to dogodi.

"U tijeku su izvidi i provode se dokazne radnje, vidjet ćemo što će se utvrditi", naveo je Božinović.

13:10 Predsjednik Zoran Milanović na pitanje novinara komentirao je istragu i uhićenja. Kako je kazao, radi se o "nekakvim lopovima koje će pohvatati" te da je za njega visokorangirani policajac šef kriminalističkog odjela i oni za koje javnost zna.

"Drugi nisu visokorangirani ljudi. Oni mogu biti u službi godinama. Ne vidim da to ugrožava sustav nacionalne sigurnosti. Sustav ugrožava stanje u BiH", dodao je Milanović.

8:38 Osim glavnog admina policije, osumnjičen je i bivši čelnik zagrebačkog odjela Protuobavještajne agencija (preteča SOA-e), poznat iz afere isljeđivanja novinarke Helene Puljiz 2004. godine, koji već godinama ima vlastitu privatnu detektivsku agenciju i niz tvrtki. Sumnja se da je od uhićenog admina zatražio podatke iz jednog predmeta.

Isto je napravio i osumnjičeni poduzetnik kojemu je glavni admin, kao svojem prijatelju, sam nudio podatke o tajnim istragama protiv bivšeg supruga njegove prijateljice i njega samog.

8:25 USKOK i policija se zasad nisu oglasili.

8:22 Posljednjih mjeseci vodila se prava protuobavještajna akcija s ciljem otkrivanja moguće "krtice" u Ravnateljstvu policije. Riječ je o osobi koja je imala pristup svim tajnim bazama podataka policije.

Sumnjalo se da se ti podaci odaju zainteresiranim trećim osobama. U srijedu je zbog toga uhićen 48-godišnji informatički znanstvenik i voditelj projekata jačanja i integracije svih baza podataka unutar sustava policije, javlja Jutarnji list.

Kao glavnom "adminu" čitave policije bio mu je omogućen pristup cijeloj državnoj bazi podataka osoba nad kojima se provode ili su se provodile dokazne radnje, kao i pristup arhivama svih kriminalističkih evidencija, aktualnim tajnim operacijama i slično.

Osim toga, sumnja se kako je provjeravao i vodi li se istraga protiv njega zbog onoga što je učinio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pobjegao s mjesta događaja Filmski scenarij: Osumnjičen za krijumčarenje migranata pokušao pregaziti policajce, zaradio kaznenu prijavu

Tereti ga se i za namještanje natječaja za opremanje policije najsuvremenijom informatičkom opremom u zamjenu za mito.

Sumnja se da mu je za to plaćeno oko 200.000 kuna, koje su uplaćene off-shore tvrtki iz Velike Britanije kojoj je 48-godišnjak bio prikriveni vlasnik. Natječaj je bio namješten kako bi na njemu pobijedila tvrtka predsjednika Udruge privatnih detektiva Hrvatske.

8:01 Akcija koja je počela u srijedu navečer usmjerena je protiv četiri osobe zbog odavanja službenih tajni iz kriminalističkih istraga koje su posljednjih godina provodili USKOK i Policijski nacionalni USKOK.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šestorica hrvatskih državljana Uskok pokrenuo istragu: Krijumčarili 214 migranata iz BiH u Hrvatsku, uzimali i do 500 eura po osobi

Riječ je o jednom visokorangiranom službeniku za analitiku Ravnateljstva policije, zatim o bivšem visokorangiranome službeniku nekadašnje POA-e, koji je bio i rukovoditelj centra POA-e u glavnom gradu, te poduzetniku kojemu su odavali podatke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene