Mina koja se nalazila u riječkoj luci uspješno je neutralizirana. Stožer civilne zaštite Grada Rijeke i MUP objavili su detalje akcije.

Galerija Akcija u Rijeci Marko Filipović Nenad Krasny +1 Goran Gašpert

Uspješno je neutralizirana mina zaostala iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena u riječkoj luci. Akcija je prošla u skladu s planiranim te je zvukom sirene u 13:45 sati označen njezin završetak, izvijestio je Stožer civilne zaštite Grada Rijeke.

Zvuk sirene kojim je označen prestanak opasnosti ujedno je označio i prestanak zabrane boravka u tzv. crvenoj zoni smještenoj uz riječku luku te se stanari tog područja koji su evakuirani jučer u 22 sata polako vraćaju svojim domovima, a u 15 sati bi trebao biti normaliziran promet središtem grada.

"Građani su se vrlo odgovorno ponašali u situaciji koja je bila neuobičajena. Pronašli smo još jedno minsko eksplozivno sredstvo na gradilištu ceste D403, a mediji će biti obaviješteni o uklanjanju. Radi se o puno jednostavnijem zahvatu", rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Dodao je da je opasnost prevladana. "Možemo se vratiti svakodnevnom životu", kazao je Filipović.

Krenulo tegljenje mine na pučinu - 2 VIDEO/FOTO Neutralizirana mina pronađena u riječkoj luci: "Sjedila sam u parku na Trsatu, dobro je odjeknulo"

Načelnik Stožera Hinko Mance se zahvalio građanima na strpljenju. "Već se nekoliko mjeseci znalo za ovu opasnost. Stožer je preuzeo koordinaciju. Ujutro u šest sati su uspostavljene sigurne zone i moglo se ranom zorom krenuti u akciju", pojasnio je Mance.

Nenad Krasny, zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Policijske uprave Primorsko-goranske kazao je da čim su saznali da se nalazi mina - krenuli su u prve izvide. "Sadržavala je 690 kilograma heksonita, što je ekvivalent 1200 kilograma TNT-a. Odluka struke je bila da se izmakne jer bi sve ostalo bilo preopasno", pojasnio je Krasny.

"To što se mina nalazila nedaleko od objekata, izmicanjem nje se izmicala i opasnost", rekao je Krasny.

Eksplozija mine koja se nalazila u riječkoj luci VIDEO Objavljena snimka eksplozije mine: Snažan prasak more digao visoko u zrak

Goran Gašpert, glavni policijski savjetnik i načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave primorsko-goranske je također izrazio zadovoljstvo uspješnom akcijom.

Krasny je rekao da je sudjelovalo više od 24 službenika na uništavanju mine. "Vrlo su ponosni. Sama priprema je bila izuzetno opasna. Čestitam", komentirao je. Dodao je da se radi o njemačkoj protubrodskoj mini.

"Namijenjena je za uništavanje. Koristio se način padobrana i to je bio jedini mogući način. S eksplozivom i aluminijskim kućištem teška je oko 1100 kilograma", zaključio je Krasny.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju