Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kodni naziv 'Gladius'

Policija otkrila detalje velike akcije protiv narkomiljea!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Zagrebu odredio je pritvor za 12 osoba osumnjičenih za dilanje droge.

USKOK je pokrenuo istragu protiv 15 uhićenih, jedna osoba je puštena da se brani sa slobode uz mjere opreza. Dvije su prije uhićene, jedna osoba je uhićena u Bosni i Hercegovini, a za jednom još tragaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crna kronika Pritvoren zbog pokušaja ubojstva i zlouporabe droga kraj Poreča Slika nije dostupna Velika akcija protiv narkomiljea Zaplijenjena roba vrijedna 5,6 milijuna kuna

Cijela akcija uhićenja i pretresa odigrala se u četiri države - Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Uhićeni iz Hrvatske cijelo su prijepodne bili na ispitivanju u zgradi USKOK-a. 'Istražna sutkinja je u cjelosti prihvatila prijedlog USKOK-a i protiv svih 12 okrivljenika je određen istražni zatvor', izjavio je zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić.

>> Velika akcija protiv narkomiljea: Zaplijenjena roba vrijedna 5,6 milijuna kuna

Policija je održala veliku konferenciju za novinare na kojoj su sudjelovali predstavnici USKOK-a, ali i policije Republike Srpske. Svi su istaknuli kako je riječ o najboljoj akciji dosad u kojoj su sudjelovale policije četiriju susjednih zemalja. Sveukupno uhićena je 51 osoba, obavljeno je na stotine pretresa, a uz drogu u prostorima osumnjičenih pronađeni su pištolji, eksploziv, ručne bombe, samostreli, mobiteli, kartice - ukupne vrijednosti pet i pol milijuna kuna.

Izvijestili su i o detaljima akcije, kodnog naziva 'Gladius': 

'Dana 12. prosinca 2012. sukladno prikupljenim saznanjima u koordinaciji s USKOK-om, policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta sukladno nalogu Županijskog suda u Splitu započinju sa operativnim provođenjem kriminalističkog istraživanja kodnog naziva 'Gladius'.

Dana 14. siječnja 2013. godine u 1715 sati u Dugopolju od strane policijskih službenika Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske uhićen je državljanin RH, kojom prilikom je isti iz okopojasne torbice policijskim službenicima dragovoljno izručio 1 paket oblijepljen smeđom samoljepljivom trakom unutar kojeg se nalazilo cca 523,5 grama droge heroin.

Dana 27. siječnja 2013. godine u 18:30 sati na trajektnom pristaništu u mjestu Ploče od strane policijskih službenika Odjela kriminaliteta droga PU dubrovačko-neretvanske uhićeni su državljanin RH i R. Srbije i državljanin R. Srbije.

Temeljem Naloga izvršena je pretraga osobnog automobila marke Chevrolet Aveo, hrvatskih nacionalnih registarskih oznaka, vlasništvo Rent-a-car poduzeća iz Dubrovnika kojim se koristio jedan od uhićenih, a kojom prilikom je u prtljažniku istog pronađena jedna platnena torba unutar koje se nalazilo 33 paketa oblijepljena smeđom samoljepljivom trakom ispunjena drogom marihuana ukupne težine 17 kg 345 grama.

Tijekom međunarodnog kriminalističkog istraživanja uhićena je 51 osoba, te je zaplijenjeno cca 376 kg droge marihuane, 523 grama droge heroin, 2 biljke cannabis sativa, 7 pištolja, 1 puška, 22,2 kg plastičnog eksploziva, 9 ručnih bombi, 2 samostrela, 4350 komada raznog streljiva, 3 prijenosna računala, više komada mobilnih telefona i SIM kartica te razna druga korespondencija.
 
Vrijednost zaplijenjene droge u Republici Hrvatskoj na ilegalnom narko tržištu kreće se oko 340.000,00 kuna, dok bi u uličnoj preprodaji dostigla i znatno viši iznos. Ukupna vrijednost zaplijenjene droge na ilegalnom narko tržištu kreće se oko 5.500.000,00 kuna, dok bi u uličnoj preprodaji dostigla i znatno viši iznos.

Sve uhićene osobe na području Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije su dana 12. i 13. travnja 2013. godine, predane nadležnim državnim tijelima, zbog počinjenog kaznenog djela „Zločinačko udruženje“ iz čl. 328. KZ-a u svezi kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ iz čl. 190. st.2. KZ-a, te zbog kaznenog djela „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ iz čl. 329 st.1. KZ-a u svezi kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ iz čl. 190. st. 2. KZ-a.'
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene