U potresu je jako stradalo i najveće hrvatsko rodilište, zagrebačka Petrova bolnica. Osim zgrade, oštećena je i skupa oprema. Akcijom "Vratimo Palčiće u Petrovu" Klub roditelja nedonoščadi Palčići želi prikupiti sredstva za njezinu kupnju.


Majke s tek rođenim bebama na cesti i hladnoći. Žene koje rađaju u automobilima. Nedonoščad u inkubatorima, liječnici i sestre u strci. Pomaže vojska, građani, Bad Blue Boysi. Slike iz zagrebačke Petrove bolnice od prije 15 dana teško ćemo izbaciti iz kolektivne svijesti.

Vezani članci Potres na Banovini Potres magnitude 2,4 uznemirio stanovinke Banovine: "Čula se tutnjava, kuća se tresla" Potres u Zagrebu, Petrova bolnica Bravo za liječnike, sestre i babice! Dok se Zagreb tresao, u Petrovu stigle četiri rodilje s trudovima. Svi su brzo reagirali...

Najveće hrvatsko rodilište u potresu je teško oštećeno. Docentica Starčević vodi nas do svog odjela, intenzivne neonatologije.

"Procjena statičara je da je ovo, takozvano zapadno krilo ove bolnice pretrpjelo najveća oštećenja", pokazuje doc. dr. sc. Mirta Starčević.

Hodnicima umjesto rodilja ovih dana šeću majstori.

"Mislim da će biti potrebni dodatni građevinski radovi u smislu stabiliziranja ovog zapadnog krila koje je praktički statički oštećeno i nije upotrebljivo do daljnjega. Ostali dio stare zgrade ćemo vjerojatno početi koristiti za dva tjedna", kaže doc.dr.sc. Goran Vujić, VD dužnosnika predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode.

Rađaonice i odjel babinjača tada bi se trebali vratiti na staro mjesto. Intenzivna neonatologija neće još mjesecima. Sada prazna i tiha, no u trenutku potresa ovdje je bilo devetnaestero mališana u inkubatorima i sestre koje su svojim reakcijama spašavale živote. Najmanje dijete bilo je teško svega 590 grama.

"Kad se dogodio potres, ono se moralo izvaditi iz inkubator", govori doktorica Starčević.

"Ona je uzela to djetešce maleno u naručje, utoplila ga, održavala zapravo njegovo disanje ručno upuhujući mu zrak u pluća dok ga nismo smjestili u inkubator i priključili na aparate što je iznimna vještina", priča doktorica Starčević.

U samo deset sekundi potresa oštećeno je oko 40 posto opreme s odjela intenzivne neonatologije.

"Uz sva znanja i vještine liječnika i umješnost nas i naših medicinskih sestara, tehnologije su one o kojima ovisi život te djece", objašnjava doktorica.

Koliko je oprema važna, najbolje znaju upravo roditelji palčića pa je pokrenuta akcija "Vratimo palčiće u Petrovu".

"Cilj akcije je kupiti uređaje koji su navedeni i na našoj stranici. To su uglavnom inkubatori i respiratori, monitori", kaže Željka Vučko iz Kluba roditelja nedonoščadi Palčići. Dodaje da su uređaji vrijedni preko četiri milijuna kuna. Do sada je prikupljeno nešto manje od 200.000 kuna, dovoljno tek za jedan intenzivni inkubator.

Pomažući drugima rastemo kao ljudi. Oni najmanji sada trebaju našu pomoć.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr