Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjak poručuje

'Hrvati se ne moraju bojati sjevernokorejske hidrogenske bombe, ali ipak...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Zna se kolika je snaga i ta snaga prema raznim mjerenjima je između 4,9 i 5,1 po Richterovoj skali i to je ono što je bilo upravo na tim ranijim pokusima koji su oni imali prije 2 godine i to ukazuje da se ne radi o jednoj velikoj hidrogenskoj bombi kakvu su recimo Amerikanci i Sovjeti testirali 1952., 1953. i 1954.", kaže Šlaus.

Hidrogenska bomba je tisuću puta pa i više, jača od atomske bombe bačene na Hirošimu. O mogućim posljedicama i razornoj moći takve bombe Dnevnik Nove TV razgovarao je s jednim od najvećih hrvatskih stručnjaka za nuklearnu fiziku, akademikom profesorom doktorom Ivom Šlausom.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

"Hidrogenska bomba je najrazornija bomba koja postoji, nije doduše najopasnija stvar u kategoriji takozvanih oružja za masovno uništenje, jer možda još gora stvar su razne biološke stvari koje se onda mogu širiti", ističe akademik Šlaus.

Komentirao je i seizmološka mjerenja koja su zabilježili u Južnoj Koreji i SAD-u te njihovu snagu i snagu potresa kojeg izazivaju testiranja hidrogenskih bombi.

"Zna se kolika je snaga i ta snaga prema raznim mjerenjima je između 4,9 i 5,1 po Richterovoj skali i to je ono što je bilo upravo na tim ranijim pokusima koji su oni imali prije 2 godine i to ukazuje da se ne radi o jednoj velikoj hidrogenskoj bombi kakvu su recimo amerikanci i sovjeti testirali 1952., 1953. i 1954.", kaže Šlaus.

Za kraj, Šlaus ističe da se Hrvati ne moraju bojati tih testiranja, ali sa zadrškom.

"Naravno da se mi u RH ove eksplozije i bombe ne moramo bojati, ali se moramo bojati da ne nastane nuklearna konfrontacija", zaključio je.

Magnituda sjevernokorejskog potresa manja nego 2013.

Prvi podaci koje je prikupila Organizacija za provođenje ugovora o cjelovitoj zabrani nuklearnih testova (CTBTO) pokazuju da je magnituda potresa u srijedu u Sjevernoj Koreji iznosila do 4,9 a što je malo manje nego u 2013. godini.

 

Prve informacije pokazale su da je magnituda u srijedu bila od 4.8 do 4.9 u usporedbi s 5,1 u 2013. godini, rekao je izvršni direktor CTBTO-a Lassina Zerbo.

Potres iz 2013., o kojemu je Zerbo govorio bio je nuklearni pokus.

Podsjećamo, Sjeverna Koreja objavila je u srijedu ujutro da je uspješno testirala hidrogensku bombu što je bio četvrti njezin nuklearni pokus.

Sjeverna Koreja je triput ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije.
Hidrogenska bomba (H-bomba) koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju, te bi uspješno testiranje hidrogenske bombe predstavljalo velik napredak u njezinu vojnom nuklearnom programu.

Svjetske sile i organizacije odmah su oštro osudile sjevernokorejski pokus, no stručnjaci diljem svijeta izrazili su oprez prema tvrdnjama Pjongjanga ustvrdivši da zabilježena seizmička aktivnost odgovara puno slabijoj eksploziji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene