U što će se pretvoriti Agrokor, povjerenik Ante Ramljak zasad ima tek djelomičan plan. Za potrebe vjerovničke nagodbe Agrokor bi se, prema okvirnom planu, podijelio na dva dijela, dvije kompanije.


U prvu kompaniju odvojile bi se sve zdrave i perspektivne tvrtke poput Konzuma, Tiska, Jamnice, Leda, Zvijezde, Belja, i Pikova. Agrokorovi vjerovnici bi dio svojih potraživanja mogli pretvorili u vlasničke udjele i kompanija bi dobila nove vlasnike.

Vezani članci Provjereno: Ivica Todorić - 4 "Ima i šanse da Todorić uspije": Nekoć je bio ekonomski vladar Hrvatske, a danas protiv nje vodi sudske bitke Dalić i Ramljak sutra u Saboru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dobavljači Agrokora žele ući u Konzum i Tisak uz strateške partnere Tommy i BAT

U drugu bi se kompaniju odvojio ostatak Agrokora koji nema budućnosti na tržištu. Ta bi se kompanija likvidirala, a uz nju bi se vezao i ostatak duga, dakle i dio koji će vjerovnici na kraju morati otpisati.

Kompromis s dobavljačima

Struka ističe da će financijske institucije u nagodbi voditi glavnu riječ, ali će se tražiti kompromis s dobavljačima.

„Znači da dobavljači dobiju većinu udjela u Agrokoru, a da se dug prema financijskim organizacijama prolongira na pet do deset godina,a koliko će tko otpisati je stvar dogovora“, objašnjava Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment.

Za splitskog proizvođača maslinovog ulja i Agrokorovog dobavljača ključna je sudbina Konzuma.

„Bitno je da dobavljači koji su imali robu u Konzumu, da u toj novoj tvrtci koja će voditi Konzum i dalje ostanu prisutni. Ipak su oni dosta uložili u sadašnji Konzum“, kaže Davor Karničić, direktor tvrtke

Izvanredna uprava predstavlja plan za buduće poslovanje

Ivica Todorić u najnovijem blogu optužuje da se strancima u ruke predaje nacionalno blago.

„Izvori vode, poljoprivredne površine koje jamče domaću proizvodnju hrane, industrijski kompleksi s najmodernijom tehnologijom, gospodarska snaga kroz tvrtke u regiji i, konačno, police trgovina. Sve to, i 60 tisuća radnih mjesta, premijer Plenković, ministrica Dalić i Ante Ramljak dali su na milost i nemilost stranim profiterima“, poručuje Todorić.

Svoj plan za buduće poslovanje Agrokorovih tvrtki izvanredna uprava će predstaviti u ponedjeljak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju