Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTPIS DUGOVA

Novac nije problem - novca nema: Agrokor ne priznaje dug najvećem vjerovniku, ali ga priznaje Todoriću

(Ne)priznata potraživanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1
(Ne)priznata potraživanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija (Ne)priznata potraživanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 (Ne)priznata potraživanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 (Ne)priznata potraživanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Nakon što je izvanredna uprava Agrokora osporila dug dijela vjerovnika u ukupnom iznosu od 16 i pol milijardi kuna, Agrokorovi vjerovnici sada moraju formirati vijeće koje će odlučivati o otpisu dijela dugova.

Dug nije priznat onima koji su Agrokoru dali najviše novca, ruskom Sberbanku, ali zato jest samom Ivici Todoriću.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Vrući krumpir DORH je ponovno sklon skupim stranim vještacima. Dnevnik Nove TV doznao sve o ponudi hrvatskih stručnjaka Slika nije dostupna Vijest iz Davosa Sberbank planira prodati svoj udio u Agrokoru u prvoj polovici 2019. godine

Ante Ramljak je priznao da Agrokor tvrtki Ivice Todorića u Švicarskoj duguje 38 milijuna kuna. No, to ne znači da će Todorić taj novac i dobiti. Novca nema za sve dugove pa će se vjerovnici morati dogovoriti koliko će Agrokoru "oprostiti".

Gradu Zagrebu Agrokor je dužan 117 milijuna kuna. Gradonačelnik Milan Bandić dio duga nije ni prijavio pa se grad od 479 tisuća kuna može odmah oprostiti.

"Ne bute nam vi vodili pregovore s Agrokorom, nego Grad i gradonačelnik. Kad budemo nešto dogovorili, mi ćemo vas izvijestiti", kaže Bandić.

Zbog neisplaćene komunalne naknade Gradu Osijeku Agrokor duguje više od milijun kuna, Splitu 956 tisuća, Rijeci 505 tisuća kuna. Ali novac neće tako skoro vidjeti.

"Ta će tražbina prvo biti umanjena i zatim će biti otplaćena u nekakvom petogodišnjem periodu i u nekakvim kvartalnim ratama", kaže Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment.

Znači, novca nema, a kad ga bude, bit će ga znatno manje i još će im biti isplaćen kroz nekoliko godina u ratama.

Ministar finacija Zdravko Marić vjerovnike tješi činjenicom da će blagajnu napuniti promjenom porezne politike.

"Država se u potpunosti odriče svog prihoda od poreza na dohodak i ustupa ga upravo gradovima, općinama i županijama. Za veliku većinu njih to će značiti značajno povećanje sredstava", rekao je Marić.

Iako je poznato da je Sberbank Agrokoru dao milijardu eura kredita, Ramljak taj cijeli iznos osporava. I to stoga jer dug pokušavaju naplatiti izvan zemlje. Stručnjaci kažu da će biti problema.

"Rijetko osporavate tražbine, pogotovo one za koje mislite da su točne, jer vam se više isplati priznati tražbinu i onda ju umanjiti, nego ju osporiti, izgubiti proces i onda ju platiti u cijelosti. Znači, ako nagodba kaže da se mora otpisati 50 posto neosiguranih tražbina, to se neće primjenjivati na ovo potraživanje od Sberbanke, tako da će nekakav budući Agrokor morati vratiti Sberbanci puni iznos duga", kaže Sučević.

Koliko duga će oprostiti Agrokoru, vjerovnici tek moraju odlučiti. Tko će prvi dobiti novac Zakon ne određuje. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene