Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačna objava svih dugova

Ključan tjedan za Agrokor: Najvažniji dio posla tek slijedi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sljedeći tjedan očekuje se i javna objava svih potraživanja koja postoje prema Agrokoru. Od države preko banaka do dobavljača. Iako je većina posla u postupku Izvanredne uprave odrađena, najvažniji dio slijedi - konačni dogovor vjerovnika tko će koliko novca izgubiti i kakva će biti sudbina kompanije.

Izvanredna uprava, kako se sami vole pohvaliti, u 7 je mjeseci odradila je dosta posla u slučaju Agrokor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko će financirati Agrokor? Traje sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora: Imaju li plan B? Slika nije dostupna KRIZA U AGROKORU Premijer poručuje: Mjenice ne smiju ići na teret dobavljača

Ugovorili su kredit koji je omogućio nastavak poslovanja Agrokora. Isplaćen je gotovo sav stari dug najmanjim dobavljačima. Isplatit će se do 40 posto starog duga ostalim dobavljačima. Obavljena je revizija financijskih izvješća, provodi se restrukturiranje kompanije i izrađeni su poslovni planovi za Agrokorove kompanije.

Ipak, ključan dio za rasplet krize tek slijedi. Ovaj tjedan očekuje se konačna objava svih Agrokorovih dugova, a nakon toga formiranje stalnog vjerovničkog vijeća, zatim nagodba vjerovnika.

Objava dugova trebala bi otkriti i koliko je koncern ostao dužan državi, gradovima, općinama i drugim institucijama. Iz Agrokora su tvrdili kako poreznog duga nema no tu je još i pitanje dugova za koncesije,najmove,kredite i ostale stavke.

Dugovi prema Gradu Zagrebu iznose 117 milijuna kuna.

"Uputio sam dopis prije dva dana, opcija osam dana. Ako budu reagirali kako mi očekujemo onda ćemo radit dalje, ako ne onda ćemo radit s drugima", govori Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik.

Novca za sve dugove nema i bit će to velika borba u pregovorima - tko će koliko na kraju izgubiti, ističu poslovni stručnjaci.

"Najjači su oni koji su najbolje osigurani. U ovom slučaju radi se o učesnicima roll up kredita, oni imaju prvenstvo naplate i za njih je logično očekivati odnosno oni ne moraju pristati na nikakav otpis", objašnjava Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment.

Dobavljači ne žele ni čuti za najavljeni otpis dugova od 70 posto. Pristaju oprostiti najviše 15 posto. Zainteresirani su za vlasničko preuzimanje kompanija, prvenstveno Konzuma. Iako se očekuje da će financijske institucije diktirati igru, dobavljači kažu da i oni imaju svoje adute.

"Tko će to vršiti opskrbu roba i kako misle naplatiti i to što će naplatiti u samoj nagodbi ako dobavljači ne prihvate njihov prijedlog. Mislim da će oni puno više izgubiti nego dobavljači. Izgubit će i potencijalno buduće klijente, izgubit će i svoje potraživanje. Tako da je i njima u interesu da dobavljači budu tretirani kao posebna kategorija", govori Marica Vidaković, predstavnica dobavljača u vjerovničkom vijeću.

Kada bi dobavljači morali otpisati više od 15 posto dugova, ističe Marica Vidaković, doveli bi u pitanje svoje poslovanje, neki više ne bi mogli opskrbljivati Agrokor što bi, kaže, bilo pogubno i za njih i za koncern te za hrvatsko gospodarstvo. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene