Izvanredni povjernik u Agrokoru Ante Ramljak rekao je da će malim dobavljačima dugovi biti isplaćeni u cjelosti, a isplata kreće ovog tjedna.


Ante Ramljak izvijestio je kako je privremeno vjerovničko vijeće Agrokora odlučilo danas o isplati punog iznosa starog duga za nešto više od 2100 najmanjih dobavljača koncerna, koji bi trebali dobiti 132 milijuna kuna. Isplata kreće od četvrtka, 27. srpnja i trajat će četiri tjedna. Na listi se nalaze OPG-ovi, obrti te mikro dobavljači koji su prijavili svoja potraživanja. Kao mikro dobavljači definirane su male tvrtke čiji prihod u 2016. nije prelazio 5,2 milijuna kuna i koji nisu imali više od 10 zaposlenika.

Vezani članci Slika nije dostupna Ramljak potpisao finalni tekst Promemorije o mjenicama Agrokora Slika nije dostupna Ramljak s bankarima i dobavljačima: Tko će platiti 5 milijardi kuna mjenica?

"Mali dobavljači će biti isplaćeni u 100-postotnom iznosu", rekao je Ramljak.

Ukoliko postoji neki od dobavljača kojemu nije zaračunat potpuni iznos, može se javiti na mail adresu platni.promet@agrokor.hr. Za njih je, kazao je povjerenik, osiguran i dodatni novac. Dovaljačima se zahvalio na dosadšnjoj suradnji.

"Na vrijeme ćemo im servisirati dug u budućnosti", poručio je Ramljak.

Na pitanje o indirektnom financiranju u Agrokoru, povjerenik je kazao kako se ono odnosi isključivo na fond Nexus.

"Drugi fondovi za gospodarsku suradnju ulagali su u neke projekte koji jesu djelomično u vlasništvu Agrokora su zdravi i sa povratima. Nexusova sredstava su bila namijenjena za druge svrhe i to će se rješavati nagodbom. Regulatori bi trebali vidjeti zašto je došlo do takve odluke", kazao je Ramljak dodajući kako nije riječ o dobrom ili lošem ulaganju nego je li za to postojalo odobrenje.

Kad je riječ o poslovanju Konzuma, rekao je da je pad prodaje zaustavljen. Prodaja u odnosu na isti dan lani, na dašanji je dan u minusu samo 2,5 posto. Za prvih sedam mjeseci se pad kreće ispod 10 posto.

Novac za nastavak proizvodnje

Mato Brlošić, koji u Privremenom vjerovničkom vijeću predstavlja male dobavljače Agrokora, rekao je prije sastanka da malim dobavljačima novac treba za nastavak proizvodnje.

"S njihovog gledišta, ti su novci već davno trebali biti isplaćeni, vjerojatno se i pitaju što se čeka i zašto to nije bilo prije mjesec ili dva. Oni još čudom preživljavaju. Ali, mi se trudimo maksimalno i radimo koliko možemo da isplata bude što je prije moguće", kazao je Brlošić.

Za isplatu starog duga svim dobavljačima Agrokora predviđeno je 150 milijuna eura.