Pod velikim je upitnikom ključni dokaz tužiteljstva - opsežno financijsko vještačenje Agrokorove dokumentacije za koje je angažirana poljska revizorska tvrtka i koja je posao naplatila 8 i pol milijuna kuna. Hoće li to biti bačen novac? Evo detalja.

Galerija Problemi s optužnicom protiv Ivice Todorića - 5 Problemi s optužnicom protiv Ivice Todorića - 6 Problemi s optužnicom protiv Ivice Todorića - 4 +4 Problemi s optužnicom protiv Ivice Todorića - 3

Zaštitu u Londonu tražio je Ivica Todorić nakon propasti njegova carstva i sumnji u tešku gospodarsku prijevaru. Otad su prošle pune četiri godine, a optužnica je sad zapela na sudu.

Vezani članci Piruška Canjuga dolazi u DORH na saslušanje - 4 Kako su istražitelji došli do sumnje na tužiteljicu? "Ona ne poznaje uhićenu, a niti njezinog supruga" Provjereno: Ivica Todorić - 4 "Ima i šanse da Todorić uspije": Nekoć je bio ekonomski vladar Hrvatske, a danas protiv nje vodi sudske bitke

Od scena policije u Kulmerovim dvorima pune su četiri godine. Iz Londona je Ivica Todorić predan Hrvatskoj godinu poslije i priveden u Remetinec.

“Ja sam tu da dignem Hrvatsku gore", izjavio je Todorić u studenome 2018. godine.

Prije dvije godine podignuta je optužnica, Todorić i još 14 osoba okrivljeni su za teške malverzacije. Poljski KPMG proveo je vještačenje za Državno odvjetništvo, Hrvatsku je to stajalo 8 i pol milijuna kuna. Obrana se žalila da je bila uključena i hrvatska podružnica te tvrtke koja je radila vještačenja za izvanrednu upravu Agrokora te da je u sukobu interesa. Sud je uvažio žalbu.

"U ponovljenom odlučivanju prvostupanjski će sud otkloniti pogreške na koje je upozoren. Osim toga cijenit će da se strankama, odnosno obrani, u ovom stadiju postupka mora omogućiti utvrđenje koje su sve osobe sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja", navodi Visoki kazneni sud.

Obrana upućuje - većinu vremena na izvješću je radila hrvatska podružnica.

Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića: "Koje je u isto vrijeme radilo za Izvanrednu upravu. Prema podacima kojima mi raspolažemo Izvanredna uprava je tom društvu i nekim drugim društvima iz KPMG tvrtke platilo više od 6 milijuna eura. Prema tome imamo situaciju da je isto trgovačko društvo radilo za oštećenika Agrokor i za Županijsko odvjetništvo što je samo po sebi nedopustivo“

Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge, naglašava kako je Izvanredna uprava Agrokora podnijela kaznenu prijavu protiv njihovih klijenata i podnijeli su odštetni zahtjev.

"Prema tome oni su oštećenici, stranka u postupku i ne može stranka u postupku plaćati vještake, a taj vještak bi trebao biti neutralan i nepristran."

U državnom odvjetništvu šute. Glavna državna odvjetnica objašnjavala je - za takav posao morali su posegnuti za poljskom tvrtkom, u Hrvatskoj takve nema.

Zlata Hrvoj Šipek, glavna državna odvjetnica u listopadu 2021. je izjavila: "Ja se ne bih upuštala u odluku suda, ali državno odvjetništvo je radilo ono što je smatralo da treba napraviti i povjerilo vještačenje onom tko je za to kompetentan!"

Na sudu je da utvrdi ima li sukoba interesa i je li vještačenje zakonit dokaz. Ako nije, trebat će provesti novo vještačenje, utrošiti dodatan novac i vrijeme u ionako skupom i dugom postupku s puno okrivljenika i s više od stotinu tisuća stranica spisa.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju