Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON ODLUKE SUDA

Pod upitnikom ključni dokaz tužiteljstva: Je li 8,5 milijuna kuna za vještačenje u slučaju Agrokor - bačen novac?

Aktualno Galerija Problemi s optužnicom protiv Ivice Todorića - 5 Problemi s optužnicom protiv Ivice Todorića - 5 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s optužnicom protiv Ivice Todorića - 6 Problemi s optužnicom protiv Ivice Todorića - 6 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s optužnicom protiv Ivice Todorića - 4 Problemi s optužnicom protiv Ivice Todorića - 4 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s optužnicom protiv Ivice Todorića - 3 Problemi s optužnicom protiv Ivice Todorića - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Problemi s optužnicom protiv Ivice Todorića - 2 Galerija 1/8 >>
Pod velikim je upitnikom ključni dokaz tužiteljstva - opsežno financijsko vještačenje Agrokorove dokumentacije za koje je angažirana poljska revizorska tvrtka i koja je posao naplatila 8 i pol milijuna kuna. Hoće li to biti bačen novac? Evo detalja.

Zaštitu u Londonu tražio je Ivica Todorić nakon propasti njegova carstva i sumnji u tešku gospodarsku prijevaru. Otad su prošle pune četiri godine, a optužnica je sad zapela na sudu.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Vrući krumpir DORH je ponovno sklon skupim stranim vještacima. Dnevnik Nove TV doznao sve o ponudi hrvatskih stručnjaka Sudit će im se godinama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Suđenje će trajati godinama Najveća optužnica u povijesti hrvatskog pravosuđa: Slučaj Agrokor obara sve rekorde, a optužnica će težiti više od milijardu kuna

Od scena policije u Kulmerovim dvorima pune su četiri godine. Iz Londona je Ivica Todorić predan Hrvatskoj godinu poslije i priveden u Remetinec.

“Ja sam tu da dignem Hrvatsku gore", izjavio je Todorić u studenome 2018. godine.

Prije dvije godine podignuta je optužnica, Todorić i još 14 osoba okrivljeni su za teške malverzacije. Poljski KPMG proveo je vještačenje za Državno odvjetništvo, Hrvatsku je to stajalo 8 i pol milijuna kuna. Obrana se žalila da je bila uključena i hrvatska podružnica te tvrtke koja je radila vještačenja za izvanrednu upravu Agrokora te da je u sukobu interesa. Sud je uvažio žalbu.

"U ponovljenom odlučivanju prvostupanjski će sud otkloniti pogreške na koje je upozoren. Osim toga cijenit će da se strankama, odnosno obrani, u ovom stadiju postupka mora omogućiti utvrđenje koje su sve osobe sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja", navodi Visoki kazneni sud.

Obrana upućuje - većinu vremena na izvješću je radila hrvatska podružnica.

Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića: "Koje je u isto vrijeme radilo za Izvanrednu upravu. Prema podacima kojima mi raspolažemo Izvanredna uprava je tom društvu i nekim drugim društvima iz KPMG tvrtke platilo više od 6 milijuna eura. Prema tome imamo situaciju da je isto trgovačko društvo radilo za oštećenika Agrokor i za Županijsko odvjetništvo što je samo po sebi nedopustivo“

Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge, naglašava kako je Izvanredna uprava Agrokora podnijela kaznenu prijavu protiv njihovih klijenata i podnijeli su odštetni zahtjev.

"Prema tome oni su oštećenici, stranka u postupku i ne može stranka u postupku plaćati vještake, a taj vještak bi trebao biti neutralan i nepristran."

U državnom odvjetništvu šute. Glavna državna odvjetnica objašnjavala je - za takav posao morali su posegnuti za poljskom tvrtkom, u Hrvatskoj takve nema.

Zlata Hrvoj Šipek, glavna državna odvjetnica u listopadu 2021. je izjavila: "Ja se ne bih upuštala u odluku suda, ali državno odvjetništvo je radilo ono što je smatralo da treba napraviti i povjerilo vještačenje onom tko je za to kompetentan!"

Na sudu je da utvrdi ima li sukoba interesa i je li vještačenje zakonit dokaz. Ako nije, trebat će provesti novo vještačenje, utrošiti dodatan novac i vrijeme u ionako skupom i dugom postupku s puno okrivljenika i s više od stotinu tisuća stranica spisa.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene