Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Agencije: Račan jedna od ključnih osoba nedavne Hrvatske povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeće svjetske novinske agencije prenijele su u nedjelju vijest o smrti Ivice Račana ističući da je dugogodišnji predsjednik SDP-a i bivši hrvatski premijer bio jedna od ključnih osoba nedavne hrvatske prošlosti.

Agencija Reuters navodi ključne trenutke političkog životopisa Ivice Račana, posebno ističući da je kao predsjednik Komunističke partije Hrvatske (KPH) 1991. godine dopustio održavanje prvih slobodnih izbora.

Pročitajte i ovo Otkazuju se maturalci - 2 Agencije ne vraćaju novac Otkazuju se maturalna putovanja, roditelji ogorčeni: "To nije mali iznos, ni kune ne možemo dobiti natrag, a nismo mi krivi" Slika nije dostupna Nova godina donosi promjene Racionalizacija državne uprave: Ukidaju se i drugim tijelima pripajaju brojne agencije, zavodi...

Reuters podsjeća da je u siječnju 2000. godine Račan preuzeo vodstvo u koaliciji lijevog centra i kao premijer proveo niz političkih i gospodarskih reformi koje su Hrvatskoj otvorile put prema članstvu u Europskoj uniji (EU).

"To ga je učinilo ključnom osobom u suvremenoj hrvatskoj povjesti", piše Reuters, no dodaje da Račan "nije, za razliku od nacionalističkih vođa, pridobio širu potporu konzervativnog, rimokatoličkog društva u Hrvatskoj".

Njemačka novinska agencija dpa među posebnim Račanovim zaslugama ističe njegov odlazak s posljednjeg Kongresa KP Jugoslavije 1990. godine nakon sukoba sa Slobodanom Miloševićem, reformu KPH i održavanje prvih demokratskih višestranačkih izbora.

"Ivica Račan odigrao je i vrlo važnu ulogu u demokratizaciji Hrvatske i utiranju puta prema članstvu u EU-u", piše dpa navodeći da su "politički analitičari Račana držali umjerenim, smirenim političarom uvijek spremnim na kompromis, a kritičari mu zamjerali što se nije obračunao s malverzacijama iz Tuđmanova režima, ratnim zločincima i profiterima".

Francuski AFP navodi da se Račan posebno istaknuo u naporima da kao premijer od 2000. do 2003. godine "izvede svoju zemlju iz međunarodne izolacije u kojoj se našla zbog autokratske politike prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana".

I agencija AP prenosi vijest o smrti Ivice Račana, bivšeg
komunističkog čelnika koji je poslije vodio prvu hrvatsku prozapadnu vladu. "Politički uspon počeo je u Jugoslaviji osamdesetih godina postavši 1989. godine predsjednikom KP Hrvatske", piše AP i dodaje da je "postao ključna figura raspada nekadašnje federacije kada je napustio Kongres KP Jugoslavije prosvjedujući protiv Miloševićevih napora da zaustavi pokrete za neovisnost u bivšim jugoslavenskim
republikama".

Talijanska novinska agencija ANSA opisuje ga kao "čelnika hrvatske oporbe i povijesnog šefa socijaldemokracije u Hrvatskoj".

"U 2000. godini branio je mladu hrvatsku demokraciju kad je pobijedio nacionaliste na izborima", piše ANSA i dodaje da se u "Zagrebu ocjenjuje da je trenutak vrlo osjetljiv jer se mora izabrati novi kandidat za opće izbore koji će se održati u studenome ove godine". 

Vijest o smrti Ivice Račana prenose i austrijska novinska agencija APA, slovenski STA, srpski Tanjug i ostale agencije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene