Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj JANAF

Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijet će u četvrtak odluku o optužnici protiv bivšeg šefa JANAF-a Dragana Kovačevića i poduzetnika Kreše Peteka.

USKOK je u nastavku afere JANAF početkom godine podigao novu optužnicu protiv bivšeg šefa JANAF-a Dragana Kovačevića i bivšeg čelnog čovjeka tvrtke Elektrocentar Petek, Kreše Peteka.

Sumnja se da je Petek Kovačeviću plaćao mito za poslove na Terminalu Omišalj te kupovao odijela i druge odjevne predmete njemu, članovima njegove obitelji, prijateljima i poznanicima. Među njima se spominje i ime suca Ivana Turudića, novoga glavnog državnog odvjetnika, a on je ispitan kao svjedok tijekom istrage i negirao je tvrdnje.

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu počelo je razmatrati u srijedu optužnicu, a odlučivalo se o zahtjevu Kovačevićeve obrane za izdvajanje nezakonitih dokaza. Obrana, kao ni on, nisu se pojavili na sudu, a USKOK je predložio da se obrani sukladno Zakonu o kaznenom postupku (ZKP) uskrati pravo na prijedlog o izuzimanju nezakonitih dokaza.

Odluka o optužnici za Kovačevića bit će objavljena u četvrtak, a riječ je o dokazima koji su izdvojeni u prvom predmetu i u ovome ih nema, no o detaljima su iz USKOK-a rekli da ne mogu.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Počinje 1. lipnja VIDEO Tomašević objavio vijest koja će razveseliti dio Zagrepčana: "To je jedna od ključnih mjera..."

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika afera Golemi incident u Europolu, nestali izuzetno povjerljivi dokumenti iz sefa: Pogledajte kakve detalje sadrže i gdje je dio njih pronađen

Kovačević je ranije najavio da će prijaviti šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek i tužitelja Tomislava Kambera iz Ureda europskog javnog tužitelja zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a člana Uprave Janafa Vladislava Veselicu zbog davanja lažnog iskaza.

USKOK je jednu optužnicu u srpnju 2022. podigao optužnicu protiv Kovačevića, Peteka i njihovih suokrivljenika za primanje i davanje mita za namještanje poslova s JANAF-om.

Tvrde da je poduzetnik Petek dao Kovačeviću i njegovim suradnicima milijun eura kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna. Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove.

Uz Kovačevića i Peteka tom su optužnicom obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u JANAF-u Vlado Zorić, direktor JANAF-ova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnici Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene