Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Nova TV

Hrvatska odvjetnička komora ispituje mogući sukob interesa pravnog savjetnika u Agrokoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog mogućeg sukoba interesa u slučaju Agrokor, uz odvjetničko društvo Šavorić i partneri, Hrvatska odvjetnička komora izvide je proširila i na odvjetnika Tina Doličkog. Potvrdio je to za Novu TV disciplinski tužitelj Alen Jakobović.

Hrvatska odvjetnička komora utvrđuje i to je li Tin Dolički možda u sukobu interesa jer je prvo u Vjerovničkom vijeću zastupao američki fond Knighthead, a potom je postao pravni savjetnik u Agrokoru, otkrila je Nova TV. Otprije provjeravaju je li sporno to što su Šavorić i partneri najprije zastupali rusku banku VTB, a potom sudjelovali u izradi Lex Agrokora.

Pročitajte i ovo Franck (Foto: Franck) neugodno iznenađeni Franck: "Tko je i kad ovlastio Knighthead da govori u ime svih kreditora?" Slika nije dostupna Više imena Neslužbeno: Ovo su mogući nasljednici Ante Ramljaka

Ako posumnjaju u težu povredu, pokrenut će postupak pred disciplinskim sudom Komore. U konačnici kazna može biti i gubitak prava bavljenja odvjetništvom.

Plan Ante Ramljaka za Agrokor komentirali su za Novu TV i predstavnici dobavljača i banaka.

Marica Vidaković iz Kraša plan smatra vrlo ambicioznim, no očekuje i konkretne rezultate kao i da procesi započnu što hitnije. Napomenula je i kako od 58 milijardi kuna ukupnih potraživanja više od 7 otpada na dobavljače. Podsjetila je da su oni već ranije postigli dogovor o tome da više od 15 posto otpisa duga za njih nije prihvatljivo.

"Smatram da je za kategoriju dobavljača koji nužno osiguravaju nastavak kako proizvodnje tako i lanca maloprodaje je apsolutno strateški važno da i banke i ostali financijski sektori prihvate to“, kaže Vidaković.

Iz Hrvatske udruge banaka poručuju da financijski sustav teret može podnijeti. "Takav otpis od 70 ili 80 posto neće u suštini pokvariti stabilnost hrvatskog financijskog sustava. Ono što treba zabrinjavati je kako će u svemu tome proći dobavljači“, kaže Zdenko Adrović iz HUB-a.

Boris Vujčić, guverner HNB-a, tvrdi da će bankovni sustav ostati stabilan. "Čak ako bi došlo do 100 postotnog otpisa, što sigurno neće naravno, čak pod tim uvjetom će bankovni sustav ostati stabilan, solventan i svi depoziti će ostati sigurni", rekao je Vujčić, dodajući da je time osigurana financijska stabilnost.

Plan restrukturiranja za ministra financija Zdravka Marića je najvažniji. Fokus, kaže, treba biti na Konzumu. 

"Konzum je, kao najjači maloprodajni lanac u Hrvatskoj, važan iz perspektive pojedinih kompanija u sustavu Agrokora, ali isto tako iz perspektive brojnih dobavljača koji se naslanjaju na maloprodaju", kaže Marić.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene