Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Terenska međunarodna vježba

"Adriatic 2018": U splitskom akvatoriju insceniran sudar tankera i trajekta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Terenska međunarodna vježba "Adriatic 2018" počela je utorak u splitskom akvatoriju gdje je insceniran sudar tankera i trajekta te je aktiviran sustav traganja i spašavanja, pri čemu su pripadnici Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) spasili po dvije osobe iz mora.

Tijekom ove vježbe helikopter Hrvatske obalne straže nadlijetao je prostor (zamišljenog) incidenta i iz zraka locirao mjesto gdje se nalaze osobe u moru. Pritom je trebao utvrdili i postoji ili onečišćenje mora nakon sudara brodova. U vježbi je korišten i dron koji je iz zraka pratio razvoj odgađanja u insceniranom spašavanju osoba u moru nakon sudara brodova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kim Jong Un Sjeverna Koreja testira sustav podvodnog nuklearnog oružja: Pripremaju se za rat koji bi mogao izbiti bilo kada Ilustracija nema razloga za zabrinutost U dijelu Zagreba u četvrtak ujutro oglasit će se sirena: Doznajte o čemu se radi

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Dragan Lozančić rekao je kako današnja vježba predstavlja kontinuitet rada i ulaganja u civilnu zaštitu.

"Scenariji današnje vježbe bio je složen i zahtijevao je suradnju kopnenih i morskih snaga s lokalnom vlašću i institucijama za spašavanje od Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja i Hrvatske vojske," rekao je Lozančić.

Po njegovim riječima, na Jadranskom je moru ogroman promet tijekom cijele godine kad je riječ o transportu nafte i drugih proizvoda te trebamo biti spremni za eventualne incidente na moru, to jest sudar plovila i moguća onečišćenja. "Za takve situacije želimo ne samo dignuti našu pripravnost nego i sposobnost reagiranja u takvim situacijama", kazao je Lozančić. Naglasio je kako je bilo koja vježba za bilo koji incident na moru "korisna za cijeli sustav".

Današnje vježba insceniranja sudara tankera i trajekta te spašavanje ljudi u moru dio je međunarodne vježbe "Adriatic 2018" koja će u splitskom akvatoriju trajati do 25. svibnja, a na njoj sudjeluju i predstavnici Slovenije i Crne Gore. Ta se vježba održava u sklopu projekta "Full Scale Civil Protection Exercise - ADRIATIC 2018" kojeg Hrvatska provodi s partnerima iz Crne Gore i Slovenije, a cilj projekta kojeg podupire Europska unija, je povećanje pripravnosti u civilnoj zaštiti i poboljšanje odgovora na incidente na moru.

Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Orlić predao je posebnu zahvalnicu zapovjedniku hrvatske obalne straže kapetanu bojnog broda Milanu Blaževiću za angažman obalne straže.

Blažević je kazao kako je za vježbu "Adriatic 2018" promatrački brod "Faust Vrančić" koristio iznajmljenu opremu te će se do kraja ove godine pokrenuti aktivnosti da se i hrvatske brodove opskrbi opremom potrebnom za intervencije na moru u slučaju incidenata.

Po ugovoru s Europskom unijom, Hrvatska u slučaju incidenta na moru može zvati u pomoć brod čistač Marisa N koji je usidren u Trstu i koji Europska unija iznajmljuje Hrvatskoj u slučaju onečišćenja mora. "MI trebamo opremiti naše brodove za specijalizirane potrebe na moru u slučaju incidenata kako ne bismo gubili vrijeme čekajući dolazak broda Marisa N", objasnio je Blažević.

Darko But iz slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje istaknuo je da Slovenija i Hrvatska više godina surađuju u slučaju onečišćenja na Jadranskom moru. "Mi se moramo međusobno pomagati i usmjeravati postupke," rekao je But.

Državni tajnik u crnogorskom Ministarstvu prometa i pomorstva Muamer Hajdarpašić istaknuo je da to crnogorsko ministarstvo ima dobru suradnju s hrvatskim kolegama u pripremama za eventualne incidente na Jadarskom moru. "Mi smo dio Jadranskog mora i moramo jedni drugima pružati pomoć u slučaju potrebe," kazao je Hajdarpašić.

U srijedu, drugog dana međunarodne vježbe "Adriatic 2018" bit će, kako je najavljeno, uprizorena intervencija nakon iznenadnog onečišćenja mora. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene