Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ademi počinje iznositi obranu u slučaju Medački džep

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rahim Ademi, hrvatski general optužen u prvom postupku za ratne zločine preuzetom od Haškog suda sutra bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebao početi iznositi svoju obranu.

General koji je u vrijeme akcije u Medačkom džepu bio vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja Gospić preselit će se s optuženičke na klupu za svjedoke kako bi iznio svoje viđenje događaja iz rujna 1993.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Danas presuda Ademiju i Norcu Slika nije dostupna Obrana drugooptuženog generala Norca odbacila optužnicu

Prema optužnici, Hrvatska vojska je oslobađajući dio ličkog ratišta tada počinila ratne zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima.

Odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da je Ademijeva obrana sažeta na 80 stranica pisanog teksta.

Optuženi general neće doslovno čitati već će se služiti bilješkama i po potrebi odgovarati na pitanja obrane, optužbe i sudskog vijeća, kazao je Prodanović.

Pritom nije želio otkriti koji će biti Ademijevi glavi argumenti u pobijanju optužnice koja ga po zapovjednoj odgovornosti tereti za ubojstva i progon lokalnih Srba te pljačku i uništavanje njihove imovine.

Prodanović očekuje da bi Ademijevo iznošenje obrane moglo potrajati dva dana, nakon čega će na klupu za svjedoke doći drugooptuženi Mirko Norac, ratni zapovjednik 9. gardijske brigade, već osuđen na 12 godina zbog ratnog zločina nad civilima 1991.

Ademija i Norca se tereti za kršenje međunarodnih konvencija o zaštiti civila, ali i ratnog i humanitarnog prava o postupanju sa zarobljenim neprijateljskim vojnicima, ranjenicima i bolesnicima, civilima, njihovom imovinom i ratnim plijenom.

Tužiteljstvo tvrdi i da svoje postrojbe prije akcije nisu upoznali s obvezama iz međunarodnih ratnih i humanitarnih konvencija, kao i da nisu osigurali dovoljan broj vojnih policajaca.

Optuženi su i jer navodno ništa nisu poduzeli da spriječe i kazne odgovorne za zločine koji su se dogodili nakon što se HV mirovnim sporazumom obvezala povući sa zauzetog područja.

Optužnicom se ne osporava legitimitet akcije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene