Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačan broj

'Neka Vlada 813.016 potpisa prihvati kao održani referendum'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon ovoliko potpisa sindikati traže da se zakon ne mijenja bez njihove suglasnosti.

Sindikati su za raspisivanje referenduma o izmjenama zakona o radu ukupno prikupili 813.016 potpisa, priopćili su na novinskoj konferenciji. Sada traže da Vlada ovo prihvati kao da se referendum održao te da ne mijenja Zakon bez suglasnosti sindikata.

Pročitajte i ovo Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 1 Prepucavanje Cirkus pred ministarstvom! Sindikati tvrde da Fuchs ne želi razgovarati, iz ministarstva pak dobacuju: "Možda da ih ministar unese?" Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba"

>> Odgovor Vladinom pozivu: Ipak za istim stolom

Nakon završetka prikupljanja potpisa prije tjedan dana, sindikati su objavili da imaju 720 tisuća potpisa uz napomenu da će ta brojka rasti. I narasla je do ogromnih 813.016 potpisa!

Ocijenjeno je da je broj prikupljenih potpisa pobjeda građana i zajedničkog rada svih sindikata, te jasna poruka hrvatskoj političkoj eliti da treba razumjeti signale vremena.

Podsjetimo, u izmjenama se predlaže da prava iz kolektivnog ugovora vrijede šest mjeseci nakon isteka ili raskida ugovora. Po sadašnjim odredbama, ako kolektivnim ugovorom nije drukčije određeno, nakon isteka roka na koji je sklopljen kolektivni ugovor, on se i dalje primjenjuje do sklapanja novog.

Vlada također predlaže mogućnost otkazivanja svih kolektivnih ugovora, sklopljenih i na određeno i na neodređeno vrijeme. Sadašnji ZOR kaže da se kolektivni ugovor sklopljen na neodređeno vrijeme može otkazati, a onaj sklopljen na određeno vrijeme može se otkazati samo ako je ta mogućnost u njemu predviđena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene