Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković: "Za razliku od nekih stranaka, ova Vlada ne utječe na rad policije i DORH-a"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je usvojila nacrt konačnog prijedloga zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne događaje.
Na sastanku Europskog vijeća u Tallinu bilo je riječi o informacijsko komunikacijskim tehnologijama u kojima Hrvatska, rekao je, izrazito dobro stoji.

"U zdravstvu smo izrazito dobri, a naš sustav e-recepata je jedan od najnaprednijih koncepata", pohvalio se Plenković.

Kad je riječ o ulasku Hrvatske u Schengen, rekao je da dobro napredujemo te da bi u prvom semestru 2019. bili spremni za konačnu političku odluku o ulasku u schengenski sustav.

Pročitajte i ovo Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

Plenković je komentirao i Agrokor.

"Dao sam nalog da službe verificiraju koresponedenciju elektronskom poštom i pokazalo se nikakvih prijetnji sa strane potpredsjednice Vlade prema vlasniku i članovima uprave Agrokora nije bilo", rekao je dodavši da njegova Vlada, za razliku od nekih drugih stranaka, ne utječe na rad policije, DORH-a i pravosuđa.

Također, kazao je da je Vlada u tom procesu Agrokora vođena s dva temeljna načela, a prvi je očuvanje stabilnost hrvatskog gospodarstva i našeg financijskog sustava.

"Mi smo ti koji smo svojih pothvatima spriječili gubitka radnih mjesta, spriječili negativni domino efekt i lančane reakcije među brojnim gospodarskim subjektima vezanima za koncern Agrokor, mi smo ti koji smo svojim potezima osigurali najbolju turističku sezonu u povijesti moderne Hrvatske i mi smo ti koji zakonito i u skladu s Ustavom poduzimamo sve kako bismo omogućili kvalitetno restrukturiranje kompanije", kazao je premijer.

"Imamo jasnu liniju djelovanja, ne mijenjamo stavove kao neke druge političke stranke sukladno tome što izađe u nekom od medija - da najprije nekoga štitimo, a onda smo otimači. Sve što radimo radimo u javnom interesu", poručio je premijer.

"Hrvatska će moći odgovoriti na sve opasnosti"

Vlada je usvojila nacrt konačnog prijedloga zakona o sustavu domovinske sigurnosti koji ide na drugo čitanje u Sabor.

"Hrvatska će razvijati moderan, sveobuhvatan i učinkovit sustav domovinske sigurnosti. Takav sustav omogućit će građanima da Republika Hrvatska može jasno odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost", rekao je ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević.

"Važno je da se uspostavlja koordinacija za sustav domovinske sigurnosti i da anticipiramo krizu ako je moguće, a ako do nje ipak dođe da budemo koordinirani i učinkoviti", komentirao je premijer.

Vlada je usvojila prijedlog odluke o preseljenju državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite kojim se broj takvih osoba povećava za 100. Naime, Hrvatska se u srpnju 2015. godine, sudjelovanjem u Programu Europske unije za preseljenje državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite, obvezala prihvatiti do 550 osoba - 150 po osnovi preseljenja iz trećih država i 400 osoba po osnovi premještanja iz drugih država članica EU, a sada je taj broj prema riječima ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića,  povećan za do 100 takvih osoba. 

"Hrvatska je odlučila iz Turske preseliti državljane Sirije. Preseljenje je dobrovoljno tako da osobe mogu odustati u bilo kojoj fazi tog postupka, a odabir se odvija temeljem intervjua i dosjea koje priprema UNHCR, s tim da prije dolaska u Hrvatsku svi moraju proći sigurnosnu provjeru", rekao je Božinović dodavši da prvi val stiže za manje od dva mjeseca.

Rješenje za onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Prihvaćen je protokol kojim se dogovara priključenje Rafinerije nafte Brod (RNB) na plinski sustav Hrvatske. Naime, rafinerija nafte nema mogućnost opskrbe prirodnim plinom iz BiH pa je dogovoreno da će se opskrba riješiti izravnim priključnom na hrvatski plinovod i to u mjestu Slobodnica a sve kako bi se smanjilo onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, pojasnio je ministar energetike Tomislav Ćorić. Ruski vlasnik, moćni Zarubežnjeft je ugovorio dostavu plina s hrvatskom tvrtkom Crodux plin u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka.

"Ovo je tema s kojom smo suočeni godinama, bilo je puno aktivnosti tu. Vjerujem da će rješenje koje je predloženo omogućiti da se unaprijedi zaštita zraka i okoliša u Slavonskom Brodu i okolici", rekao je premijer.

HŽ Infrastrukura diže kredit od 48 milijuna eura

Vlada je dala suglasnost HŽ Infrastrukturi za novi kredit kod zajednice banaka u visini od 48 milijuna eura uz valutnu klauzulu na 10 godina. Sredstva su namijenjena za financiranje investicija namijenjenih osuvremenjivanju i izgradnji željezničke infrastrukture.


 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene