Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I malo je Africi mnogo

50 lipa: Hrvatima sitniš, afričkim malcima dan života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok mnogi traže načine kako posvojiti djecu s Haitija, gotovo tri godine već 700 Hrvata financira afričke mališane kojima obitelj ne može priuštiti školovanje. Takva vrsta skrbi ne smatra se posvojenjem, nego kumstvom.

On se zove Herve Išimve i živi u Ruandi te ima devet godina i ide u treći razred. Otac mu je umro i živi s majkom, bakom i sestrom, a njegovo školovanje već tri godine financijski pomaže Nediljka Rogošić iz Zagreba. 'Sad svaku godinu uplatim toliko, da ima dovoljno za plaćanje školovanja, školsku odjeću, a i da ga mama i baka mogu prehraniti', kaže Nedjeljka.

Pročitajte i ovo Slon progoni vozilo s turistima tragedija Slon napao skupinu turista: Jedna žena poginula, ima ozlijeđenih Ilustracija KATASTROFALNE POSLJEDICE Rat u Ukrajini donosi veliku glad: Siromašni opet najviše na udaru

Afrika je već godinama tiha tragedija, gdje mjesecima ljudi stradaju zbog gladi i bolesti. Projekt kumstva nastao je u uredu papinskih misijskih djela, a pomaže se pojedinačno djetetu to jest njegovoj obitelji. 'Naši misionari izaberu najsiromašnije obitelji, obitelji koji imaju petero i više djece. Roditelji tih obitelji nisu u stanju slati svoju djecu u školu. Možda pošalju jedno ili više djece, nažalost ostali moraju ostati kod kuće', pojašnjava Saša Ričković, nacionalni tajnik papinskog misijskog djela.

Da ta ostala djeca ne bi završila na ulici i sitnom kriminalu, posao misijskog ureda je pronaći kumove, ljude koji bi bili spremni pomoći da se i to dijete školuje. Ne radi se o velikom iznosu, već o 100 eura na godinu. 'Taj iznos pokriva školarinu...znači mi damo kumu sliku tog djeteta. On ima sliku tog djeteta, ima ime i prezime, kad je dijete rođeno, podatke koje imamo o djetetu, tako da on konkretno zna osobu kojoj pomaže', kaže Saša. Otvorena kanalizacija, bez pitke vode, raširene bolesti, dječja prostitucija, to je afrička stvarnost.

Da Afrika nisu lavovi, slonovi i nacionalni parkovi, najbolje se uvjerila Ljerka Mintas Hodak, koja je jedna od rijetkih koja je imala priliku posjetiti svoju kumčad. Saša je u Africi bio četiri puta, a o tamošnjem životu snimio je i dokumentarac. 'Ja sam se čudio svaki put kad sam bio tamo, koliko čovjek može trpjeti, koliko mu je prag trpljenja, u kakvim uvjetima on može živjeti', rekao nam je na kraju Saša. Hrvatski misionari u Africi djeluju već 30 godina, a Africi su posvetili ono najvrjednije što imaju, život. Siromašnih ima i u Hrvatskoj, ali, s 50 lipa u Ruandi nekome zaista možete spasiti život, jer za Afriku je i malo, mnogo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene