Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nad njima zavladala tišina

NEKADAŠNJA SREDIŠTA VOJNE MOĆI Napuštene vojne baze širom svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekada su zastrašivale svijet svojom moći, a danas ga plaše tišinom koja se nadvila nad njima.

Kada vlada neke zemlje odluči da je neka vojna baza zastarjela, to ponekad označava da joj je potrebna obnova. Međutim, vladini dužnosnici često, nakon što objekti zastare, pronalaze isplativija rješenja od sanacije što nerijetko rezultira napuštanjem zastarjelih baza i gradnjom novih na nekom drugom mjestu.

Također,postoje slučajevi kada neka vojna baza više nije potrebna, što također završava napuštanjem umjesto da se troši novac za obnovu i održavanje objekte ili njegovu prenamjenu u nešto drugo.

Top secret writers sastavio je popis od 5 najvećih napuštenih vojnih baza koje se mogu naći širom svijeta.

1. Atol Johnston

Atol Johnston je atol u Tihom oceanu, 1.150 km jugozapadno od Havaja koji obuhvaća grupu otoka s površinom od 2,8 kilometara kvadratnih, a politički pripada SAD-u. Na jednom od tih otoka sagrađena je i američka vojna baza koju je SAD koristio za testiranje atomskog oružja.

Otok je u početku, prije gradnje vojne baze, služio kao utočište biljnom i životinjskom svijetu, koji je, nakon što je otok 1932. preuzela mornarica, u potpunosti nestao.

Nakon eksplozije jedne rakete u 1962. godini otok je zaražen plutonijem, a Od 1972. do 2000. na njemu je bilo redovnih testiranja atomskog oružja. Od tada, otoci se koriste kao skladište nuklearnog otpada.

2. Baza američkih zračnih snaga - Walker

Zatvoreni kompleks na kojem se nalaze brojni vojni objekti bio je početak fascinacija NLO-ima. Smješten samo tri milje od središta grada Roswella u Novom Meksiku, to je vojni objekt u kojem se navodno 1974. srušio NLO. Ovaj vojni kompleks zatvoren je 1967. godine kao dio politike kojom se pokušalo namiriti troškove nastale za vrijeme Vijetnamskog rata. Posljednjih se nekoliko godina, vojna baza Walker koristi kao 'groblje' za zrakoplove, odnosno mjesto na koje se pohranjuju zrakoplovi koji više nisu u funkciji ili su pospremljeni dok se ne nađe kupac za njih.

3. Krankenhaus Staaken

Ova vojna baza izgrađena je 1915. godine u Berlinu, a njezin glavni cilj bio je izgraditi i lansirati zeppelini za vrijeme Prvog svjetskog rata. U međuvremenu, dok se zeppelin gradio, izgrađena je i bolnica i pista za slijetanje aviona.

Međutim, do kraja Drugog svjetskog rata, većina kompleksa koristila se kao Sveučilište. Cijeli je kompleks zatvoren 1998. godine, s izuzetkom jednog malog dijela, koji je još neko vrijeme služio kao dječji vrtić. Većina kompleksa je derutna i prepuštena propadanju.

4. Nuklearna baza Balaklava

U zavučenom zaljevu Crnog mora, u gradu Balaklava, nedaleko ukrajinskog Sevastopolja, moćna sovjetska armija za vrijeme Hladnog rata od ratne je luke odlučila napraviti monumentalno podzemno zdanje, odnosno nuklearnu podmorsku bazu. Izrađena je da 'preživi' i najjači tada mogući atomski udar, od kojeg se u nju moglo skloniti tri tisuće duša i normalno živjeti 30 dana.

Baza se sastojala od velikog broja tunela koji su vodili u dubine planine, a cijela se baza, zajedno s gradom Balaklava smatralo jednom od klasificiranih tajni Sovjeta. Objekt je u potpunosti napušten 1993. godine, no nije zaboravljen. Jedan manji dio, nekadašnje skladište streljiva, prenamijenjen je u Vojni pomorski muzej.

5. Komunikacijska stanica Fuchu

Koristila se za vrijeme vijetnamskog i korejskog rata kao stanica za komunikaciju, a izgrađena je neposredno po završetku Drugog svjetskog rata. Prije nego je u potpunosti napuštena, što se zbilo 1980. godine, komunikacijska stanica Fuchu smatrana je ključnim čvorištem američke vojske. Nerijetko je i služila kao utočište ranjenim vojnicima u vijetnamskom i korejskom ratu. Nakon zatvaranja velik dio objekata bio je obnovljen, no velik dio zauvijek je uništen. Dijelom koji je obnovljen danas se služe Oružane snage Japana, a drugi dio stare vojne baze pretvoren je u park. No, velik dio objekata i dalje stoji napušten.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene