Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo hrabro!

5 koraka uz koje je moguće pobijediti strah od zubara

Pobijedite strah od zubara
Pobijedite strah od zubara Foto: Thinkstock
Nedostatak kontrole, bol, osjećaj srama i/ili prethodna loša iskustva, sve su to razlozi koji opravdavaju strah od zubara. Ipak, za dobrobit oralnog zdravlja zubara treba posjetiti minimalno dva puta godišnje.

Ako ste nemarni i upravo zbog straha duže razdoblje niste posjetili zubara, imamo pet savjeta koji će vas ohrabriti da sjednete na zubarsku stolicu.

1. Osvijestite strah

Pročitajte i ovo Vox populi Pitali smo vas VIDEO Bojite li se pasa koji šeću bez nadzora? "Oni mali nadrkanci počnu lajati, napadati ljude..." Slika nije dostupna Nije htjela otvoriti usta Djevojčica umrla od gladi zbog straha od zubara

Prvi korak koji trebate napraviti jest osvijestiti zašto vam odlazak kod zubara predstavlja problem. Bilo da su vam zubi od nebrige stradali, pa osjećate sram ili vam je posljednji odlazak kod zubara bio toliko bolan da ga još uvijek dobro pamtite, jednom kad osvijestite razlog, moći ćete pronaći rješenje. Što god da je problem, uglavnom nije toliko velik da ga u razgovoru sa zubarom ne možete riješiti.

2. Pronađite pravog zubara

Veliki dio prevladavanja straha od zubara jest odabir pravog stomatološkog centra. Važno je da sa zubarom možete otvoreno razgovarati o strahovima te da je okruženje opušteno i da se osjećate ugodno. Također, velika je prednost ako na jednom mjestu možete dobiti kompletnu uslugu. Uz parodontologiju koja je ključna za očuvanje zdravlja zuba kroz cijeli život, ustanova poput Poliklinike ARENA ima i odjele implantologije, protetike, ortodoncije i oralne kirurgije. Na taj vas način zubar koji je već zadobio vaše povjerenje može upoznati s kolegama koji također mogu pomoći vašem oralnom zdravlju. Poliklinike poput ove, uz kompletnu uslugu na jednom mjestu, imaju i najnapredniju tehnologiju i materijale svjetskih proizvođača, pa ne morate strahovati da će vas zahvat boljeti ili kako će krajnji rezultat izgledati.

Pobijedite strah od zubara Poliklinika ARENA Foto: Promo

3. Povedite pratnju na zahvat

Bilo da je to prijatelj ili član obitelji, pratnja će vam pružiti dodatnu potporu i neće vam dati da odustanete u posljednji čas. Ako je moguće, neka ta osoba nema strah od zubara kako bi vas mogla istinski bodriti. Također, bolje je ako termin rezervirate ujutro kako ne biste cijeli dan čekali u strahu i neizvjesnosti.

 

4. Zaokupite se pozitivnim mislima

Najgore što možete učiniti na zubarskoj stolici jest gledati u aparaturu. Radije zažmirite i mislite o lijepim trenucima. Dobra je okupacija misli glazba pa ako vam zubar to dopušta, stavite slušalice u uši i opustite se uz omiljene stihove. Ako to nije opcija, pokušajte brojiti u sebi ili stiskati lopticu za otpuštanje i oslobađanje od stresa.

Pobijedite strah od zubara Pobijedite strah od zubara Foto: Thinkstock

5. Nagradite se

Svaki put nakon završenog tretmana možete se nagraditi. Kupite si nešto lijepo ili si uplatite putovanje, ovisno o tome kakve su vaše mogućnosti. Prevladavanje ovog straha zaista zaslužuje biti nagrađeno, ali najveća je nagrada lijep osmijeh.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene