Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapeo Zakon

Sjedila je u Saboru tek mjesec dana, a sada će joj porezni obveznici godinu dana plaćati izdašnu naknadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šest mjeseci pune plaće plus još šest mjeseci pola plaće. Tako će godinu dana zarađivati bivši saborski zastupnici

Trećini zastupnika bivšeg saziva Sabora i jednoj zastupnici novog - odobrena je povlastica, koju imaju samo državni dužnosnici. Ako ne nađu posao, primat će još šest mjeseci cijelu i šest - pola plaće. Među njima su i brat i sestra Željko Kerum i Nevenka Bečić.

Pročitajte i ovo Neki zastupnici bez riječi - 2 "TO JE GLUPOST" Reporterka Dnevnika Nove TV nazvala trojicu saborskih zastupnika koji se cijele godine nisu javili za riječ. Pogledajte jesu li sada - progovorili Slika nije dostupna Novčano kažnjeni Objavljen popis zastupnika koji su markirali sa sjednica: Ovo su im bili razlozi

Na naš upit rekao Željko Kerum je rekao 'što me maltretirate. Zašto ne bih iskoristio ako imam pravo na to.'

Porezni obveznici će još godinu dana isplaćivati naknadu i Kerumovoj sestri Nevenki Bečić. Ukupno - za 48 zastupnika odobrena je ista povlastica. Najviše je zastupnika SDP-a i HDZ-a.

Tvorac Mostova zakona, kojim bi se zastupnicima ukinula ta povlastica, smatra da to nije u redu. 'Ne čini mi se normalnim da jedna trećina zastupnika iz prošlog saziva nema radno mjesto na koje se može vratiti, profesionalnu karijeru', kaže Robert Podolnjak.

Među njima je i Biljana Gaća, čiji je mandat trajao tek mjesec dana. Naknadu će dobiti i Josip Krnić, koji je u saboru bio devet mjeseci. Darko Ledinski u parlamentu je proveo četiri, ali šutljive godine. Rijetko smo čuli i Pericu Jelečevića.

'Je li to moralno? Mislim da nije, trebalo bi razlučiti ako je netko došao nekoliko dana u Sabor zamijeniti ministre u prijenosu vlasti da bi oni morali imati drugačiji status', kaže HDZ-ov Ivan Šuker.

Šuker dodaje i kako MOST-ov prijedlog na red nije došao jer ima niz zakonskih problema, te da je čak i njegova ustavnost u pitanju.

U SDP-u misle da bi povlasticu trebalo ograničiti. Uskladiti sa zakonom o sprječavanju sukoba interesa, koji dijelu dužnosnika brani rad godinu dana nakon mandata. Mostovo rješenje je, kažu, parcijalno. 'Doista ne vidim zašto bi ograničili prava samo saborskih zastupnika, a recimo ne pomoćnika ministara i zamjenika', kaže SDP-ov Peđa Grbin.

Iz Mosta poručuju da je njihov zakon tek prvi korak. I da Vlada treba povlasticu ukinuti i ostalim državnim dužnosnicima.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene