Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Sabor upućen novi prijedlog ZOR-a

4 tjedna godišnjeg odmora, ukinut će se radne knjižice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je vlada danas u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o radu (ZOR), koji je vezan uz usklađivanje s europskim zakonodavstvom te zaključila da će se u roku dva mjeseca pripremiti dodatne izmjene ZOR-a kojima će se regulirati interesna pitanja, a posebno institut rada na određeno vrijeme.

Na izmjenama ZOR-a radilo se više od 15 mjeseci, podsjetila je na sjednici vlade premijerka Jadranka Kosor. Pregovori su trajali dugo jer se prvo dogovaralo što će biti predmet razgovora, a dobro je što su tri socijalna partnera konačno postigli dogovor da se ugrade samo izmjene vezane uz usklađivanje s EU, rekla je Kosor. Apelirala je da kod ovako zahtjevnih poslova svi podnesu svoj dio tereta i obveza, poslodavci, sindikati i vlada. 'Vlada se naprosto našla na brisanom prostoru, poslodavci i sindikati se nisu uspjeli sami dogovoriti i mi smo morali posredovati', kazala je Kosor. Kao važnu poboljšicu navela je pitanje rada na određeno vrijeme i prijedlog da se taj rad ograniči na tri godine bez obzira radi li se o istim ili različitim poslovima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Vrućine - 26 Prvi takav krovni zakon Slijedi nam reforma turizma, evo što novi prijedlog zakona donosi

Prema sadašnjoj regulativi, rad na određeno vrijeme ograničen je na tri godine, ali samo ako se radi o istim poslovima. Potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec ističe kako se osobama koje rade na određeno vrijeme uvjeti rada ne smiju razlikovati od zaposlenih na neodređeno vrijeme na istom radnom mjestu. Prijedlogom se definira da je najduže tjedno radno vrijeme 40 sati, uz maksimalno osam sati prekovremeno. Institutom preraspodjele radnog vremena omogućava se da se u nekim djelatnostima, npr. u turizmu može tjedno raditi i duže od 48 sati, maksimalno 56 sati, ali ako radnik na to pristane i predviđeno je kolektivnim ugovorom. To može trajati četiri mjeseca, a ako je usklađeno kolektivnim ugovorom maksimalno šest mjeseci. Izmjenama se uređuje da godišnji odmor traje najmanje četiri tjedna (do sada 18 dana), a ulaskom Hrvatske u EU 'nestat' će radna knjižica u sadašnjem obliku i nju će, kaže Polančec, zamijeniti virtualna, informatička kartica.

'Zeleno svjetlo' Europske unije

Predloženim se zakonom regulira i institut proširenja kolektivnog ugovora, a ministar iz resora rada moći će ga proširiti u slučaju kada se procjenom učinka (koju će izraditi tripartitno tijelo) utvrdi javni interes za to. Uvodi se i obveza uspostave Europskog radničkog vijeća za tvrtke koje posluju u više zemalja, a posluju i u Hrvatskoj. 'Mislim da smo došli do kompromisnog rješenja prihvatljivog svima, a važno je i da je ono dobilo 'zeleno svjetlo' Europske komisije', istaknuo je Polančec. Glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak podsjetio je da je prijedlog izmjena ZOR-a mjerilo za zatvaranje poglavlja 19. socijalna politika i zapošljavanje te da se nakon njega očekuje i zatvaranje tog poglavlja.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, koji je i član GSV-a, ocijenio je kako je sa socijalnim partnerima usuglašeno 'skoro pa sto posto' predloženog teksta i napomenuo kako je usuglašavanje socijalnih partnera završeno pred samu sjednicu vlade. Vlada je danas osnovala i posebnu radnu skupinu za pripremu nacrta sporazuma o socijalnom partnerstvu u cilju prevladavanja krize, a njen je koordinator ministar Kalmeta. Slično smo pokušavali i prije, ali sada se nadam da ćemo uspjeti jer je izlazak iz krize interes i poslodavaca i sindikata i vlade, kazala je premijerka Kosor koja se nada da će taj sporazum biti potpisan u studenom. Vlada je odlučila i da se dopunski izbori za predstavnike nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima lokalnih jedinica održe u nedjelju, 6. prosinca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene