Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekima 20, a nekima 24

4 tjedna godišnjeg: Hoće li svi radnici biti ravnopravni?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odredbu prijedloga novog zakona o radu kojeg Hrvatska usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije o minimalnom godišnjem odmoru od četiri tjedna mnogi su zaposleni dočekali s veseljem.

Iako dio zaposlenika kolektivnim ugovorom o radu već ima pravo na minimalni godišnji od četiri tjedna, predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, izrazio je zadovoljstvo za ostatak zaposlene populacije koja će uskoro moći koristiti više slobodnih dana. 'Ta je odredba usklađivanje sa standardima Europske unije. S obzirom da je kod članova sindikata većinom to i bilo ugovoreno temeljem kolektivnog ugovora, to nije spektakularno poboljšanje', komentirao je Matijašević. 'Relativno mali broj radnika uopće imaju pravo samo na minimalno trajanje godišnjeg odmora, s obzirom da je ta materija većim dijelom povoljnije za radnike regulirana kolektivnim ugovorima odnosno pravilnicima o radu', rekla je Nataša Novaković, pravna savjetnica HUP-a napominjući kako se više manje radi o kozmetičkim promjenama.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Slika nije dostupna Prihvaćen plan usklađivanja zakonodavstva s propisima EU

Budući da će prema novom zakonu svaki radnik imati pravo na četiri tjedna godišnjeg odmora, neovisno o tjednom rasporedu radnog vremena, zaposlenici kojima radni tjedan traje šest dana imat će minimalno 24 dana godišnjeg odmora, dok će oni s petodnevnim radnim tjednom imati četiri dana manje. S obzirom na to, Vilim Ribić potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata pita se stavlja li ta odredba zaposlene u ravnopravan položaj. 'Što ako vama traje radni tjedan šest dana, a meni pet, onda je tu netko na gubitku. Jesmo li mi u ravnopravnom položaju s obzirom na to?', rekao je Ribić.

>> 4 tjedna godišnjeg odmora, ukinut će se radne knjižice

>> 'Idealna su dva tjedna godišnjeg, za odmor dosta jedan'

Problematika korištenja broja dana godišnjeg odmora produbljuje se i pitanjem koji točno dani u to spadaju. 'Postavlja se pitanje koji dani će se uračunavati u dane godišnjeg odmora ukoliko kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije propisan broj radnih dana koji se uračunavanju u godišnji odmor radnika', smatraju u HUS-u. 'U ovom trenutku jedino što se sa sigurnošću može tvrditi jest da će radnik tijekom godine imati manji broj radnih dana, međutim pitanje je da li će to direktno utjecati na produktivnost', kažu u HUS-u. No, ono što je jasno, jest da će od novog zakona s obzirom na povećanje korištenja godišnjeg odmora koristi imati zaposlenici koji su se odmarali tek 18 dana, a mnogima se sada smiješi njih čak 24 u godini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene