Obilježena je 29. godišnjica ubojstva Aleksandre Zec, tada 12-godišnje djevojčice i njezinih roditelja Marije i Mihajla. Otac je ubijen ispred njihove kuće na zagrebačkoj Trešnjevci, a majka i Aleksandra na Sljemenu.

Galerija


Zbog njihovog ubojstva uhićeni su pripadnici postrojbe kojom je zapovijedao Tomislav Merčep. Neki od njih su ubojstvo priznali, no kako to nisu učinili pred odvjetnicima, pušteni su na slobodu. Za zločin nitko nije odgovarao. Da kao društvo i država moramo preispitati svoj odnos prema zločinima, poručio je potpredsjednik Vlade, Boris Milošević.

"Izražavam zgražanje prema ovakvom strašnom zločinu jer je ubijena skoro cijela jedna obitelj isključivo iz etničkih motiva, samo zato što su bili Srbi", rekao je potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, prvi predstavnik Vlade koji je došao na komemoraciju koju godinama na današnji dan organiziraju Antifašistička liga, Centar Documenta i Inicijativa mladih za ljudska prava.

"Taj je zločin strašan jer je ubijena 12-godišnja djevojčica, jer su ubojice oslobođene iako su priznale zločin, a strašno je i što je Zagreb bio njegovo poprište", dodao je Milošević.

"Pravna država pala na ispitu"

"Kako je moguće da se ovakav zločin dogodio, da je pravna država pala na ispitu", upitao je te poručio kako je današnji datum prilika da kao društvo i država preispitamo svoj odnos prema ovakvim zločinima, ali i odnos prema djeci srpske nacionalnosti koja prečesto nose na svojim plećima preteško breme ratnog naslijeđa.

Počinitelji zločina nad obitelji Zec, pripadnici posebne postrojbe MUP-a, tzv. merčepovci, priznali su zločin, ali zbog proceduralne pogreške, postupak je odbačen. "Ova zemlja nije našla snage da procesuira ovako evidentan zločin", ustvrdio je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić, a Milošević zadovoljštinu vidi i u tome kada bi Zagreb Aleksandri Zec dodijelio spomenik ili ulicu.

Na tom je tragu i Inicijativa mladih za ljudska prava koja je prije nekoliko godina podnijela zahtjev da trg na Trešnjevci, gradskoj četvrti gdje je živjela obitelj Zec, ponese Aleksandrino ime kao, kako kažu, trajna uspomena i opomena. Napominju da na taj njihov zahtjev do danas nema odgovora.

Uz obraćanje predstavnika Antifašističke lige ovogodišnju komemoraciju obilježio je multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif, koji je na lokalitetu Adolfovac postaviti umjetničku audio-video- instalaciju, a u programu je sudjelovala i pjesnikinja Monika Herceg.

Policija BiH, ilustracija Granična policija BiH uhitila Mladena Grujića, Hrvatska ga traži zbog ratnih zločina

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Jezivo otkriće - Masovna grobnica na jugu Srbije, Vučić o svemu šuti: "Što ćemo mi s takvim Srbima?"

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr