Obilježavanje VRO Maslenica
Obilježavanje VRO Maslenica Foto: Dino Stanin/PIXSELL

U prva tri dana operacije Maslenica poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a ranjeno ih je 70.


Akcija Maslenica trajala je od 22. do 27. siječnja 1993. godine. Oslobođen je velik dio zadarskog zaleđa, ponovno je uspostavljena veza između sjevera i juga Hrvatske. U prva tri dana operacije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada srpskih agresora, koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.

Vezani članci Spomenik žrtvama (Foto: Dnevnik.hr) 28 godina kasnije: U Škabrnju se vratio život, nema iseljavanja, a i sve više djece upisuje školu Dalj (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Obilježena 28. godišnjica: 1991. godine počeo je egzodus, ne samo mještana Dalja nego i Erduta i Aljmaša

VRO Maslenica bila je ključna za obranu Hrvatske od jugosrpske agresije i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske i policije te najava pobjedonosne operacije Oluje 1995.

U prva tri dana operacije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada srpskih agresora, koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.
U operaciji Maslenica prvi put su angažirane sve grane hrvatskih Oružanih snaga.