Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica

Na današnji dan prije 28 godina počela je VRO Maslenica, u kojoj su opet spojeni sjever i jug Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prva tri dana operacije Maslenica poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a ranjeno ih je 70.

Akcija Maslenica trajala je od 22. do 27. siječnja 1993. godine. Oslobođen je velik dio zadarskog zaleđa, ponovno je uspostavljena veza između sjevera i juga Hrvatske. U prva tri dana operacije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada srpskih agresora, koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.

Pročitajte i ovo Obilježavanje obljetnice u Jasenovcu - 4 79. obljetnica FOTO Državni vrh s manjinama odao počast stradalima u Jasenovcu: Oporbene stranke i predstavnici Židova odvojeno Zadarski gradonačelnik (Foto: dnevnik.hr) VRO Maslenica Ante Gotovina na obilježavanju 25. obljetnice povijesne akcije: "Rat nije bio naš izbor, nego potreba"

VRO Maslenica bila je ključna za obranu Hrvatske od jugosrpske agresije i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske i policije te najava pobjedonosne operacije Oluje 1995.

U prva tri dana operacije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada srpskih agresora, koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.
U operaciji Maslenica prvi put su angažirane sve grane hrvatskih Oružanih snaga.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene