Banski dvori (Foto: Patrik Macek/Pixsell)
Banski dvori (Foto: Patrik Macek/Pixsell) Foto: Patrik Macek/Pixsell

Srpski piloti i zapovjednici koji su osumnjičeni za raketiranje Banskih dvora pred sudom u Beogradu nisu se izjašnjavali. Tvrde kako čuvaju vojnu tajnu. Prije punih 27 godina raketirani su Banski dvori. Sada su na traženje Hrvatske u Beogradu ispitani osumnjičeni za taj napad.


"Ja sam se pozvao na obvezu čuvanja vojne tajne, prema tome dok god bude te obveze ja ne mogu ništa da govorim", rekao je osumnjičenik Ljubomir Bajić. 

Vezani članci Najžešći sukobi između Palestinaca i Izraelaca od 2014. (Foto: AFP) Gori izraelsko-palestinska granica: Najžešći sukobi od rata 2014., ispaljene stotine raketa Lansiranje rakete Tomahawk (Arhivska fotografija: AFP) Eurocontrol objavio upozorenje: "Mogući su zračni napadi na Siriju u roku od 72 sata"

Ali kada su podignute kaznene prijave, general major nekadašnje JNA za Dnevnik Nove TV ustvrdio je kako su Banski dvori bili legitimni vojni cilj.

"Za mene svi oni koji su tu državu htjeli da unište što su je uništili bili su pobunjenici, oružani pobunjenici, znači bila je oružana pobuna, za mene, a zna se kako se s pobunjenicima postupa", rekao je Bajić 14.12.2017. godine. 

Godinama se u Srbiji tvrdilo kako nikakvog napada nije bilo, te da su hrvatske vlasti sve inscenirale. A to je i teza obrane.

"Odbrana tvrdi da je to organizovao raniji genarl JNA a kasnije kod vas u HV general Petar Stipetić ", tvrdi Dušan Bratić, odvjetnik optuženih. 

"Pa to nema nikave veze, to je apsurd, notorna laž", komentirao je Stipe Mesić. 

Kada su raketirani Banski dvori na sastanku su bili tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić, tadašnji jugoslavenski premijer Ante Marković i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

"Tu sam sjedio 4,5 minuta, za objedom sa svojim suradnicima prije nego što će barbari uputiti svoje razorne rakete", rekao je Franjo Tuđman. 

"Bilo je sve u prašini, mi smo mislili da gori zgrada, međutim, bila je samo prašina, ali nismo vidjeli prst pred nosom, i onda smo se za ruke svi držali, izašli van", prisjetio se Mesić. 

24 sata poslije, u drugoj je zgradi, u tajnosti održana sjednica Sabora. 

Potpredsjednik Sabora, Vladimir Šeks tada je objavio kako "Republika Hrvatska od danas 8.10.1991. raskida državnopravne sveze na temelju kojih je s ostalim republikama činila SFRJ". 

Hrvatska je tada proglasila neovisnost, a 26 godina poslije pokrenuta je istraga i podignuta kaznena prijava za napad u kojem je jedna osoba poginula, a četiri su ranjene. Nakon završetka istrage odlučivat će se o podizanju optužnice ili odustajanju od progona.