Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica stradanja

Ratni zapovjednik Škabrnje: 'Prvi put neću govoriti za govornicom jer mi to nije dopušteno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se danas prisjeća i stradanja u Škabrnji. Ondje je došlo do prepirke između općinskog načelnika i ratnog zapovjednika Škabrnje.

Predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović u Dnevniku Nove TV u 19:15! Na današnji dan obilježava se i 22. obljetnica stradanja Škabrnje. Na ulazu u mjesto formirala se Kolona sjećanja. Nakon mimohoda do Spomen obilježja Masovne grobnice položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Rada Ivković razgovra sa Šimom Vičevićem (Foto: Dnevnik.hr) "Stići će ih ruka pravde" Rada Ivković iz Škabrnje: "Bježali smo kroz polje, bila sam sva krvava, prošli smo pakao..."

Nakon svete mise u mjesnoj crkvi Uznesenja blažene djevice Marije, središnji komemorativni skup održao se na Trgu dr. Franje Tuđmana. Zatim su na mjesnom groblju kod glavnog križa položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Nekoliko stotina ljudi iz svih krajeva Hrvatske došlo se pokloniti žrtvama Škabrnje. Nažalost, došlo je do prepucavanja između općinskog načelnika Nediljka Bubnjara i ratnog zapovjednika obrane Škabrnje Marka Miljenića.

>>VIDEO Pogledajte TRENUTAK SUSRETA dviju kolona u Vukovaru

'U ove 22 godine, ova obljetnica pada Škabrnje mi je najnesretnija i najtužnija jer su branitelji marginalizirani. To mi je najgore od 1991.. Prvi put neću govoriti za govornicom jer mi nije dopušteno govoriti', rekao je vrlo oštro i bijesno Miljenić. Krivnju je prebacio na općinu i općinskog načelnika.

Općinski načelnik Bubnjar odgovorio je kako je ove godine program obilježavanja pada izmijenjen i da za govornicom neće biti političkih govora. 'Govornica nije mjesto za političke govore i nečije frustracije', rekao je Bubnjar.

Žrtvama Škabrnje došao se pokloniti i umirovljeni general Rahim Ademi. 'Došao sam se pokloniti žrtvama zločina vojske Ratka Mladića, za koji nitko nije odgovarao', rekao je Ademi.

Na pitanje kako komentira podjelu kolona u Vukovaru Ademi je rekao kako podjela ne bi smojelo biti. 'U Vukovaru ne bi smjelo biti podjele povorki, jer kako smo se zajedno borili u ratu tako bi sada svi trebali biti zajedno', poručio je Ademi.

Cijeli program ove godine u Škabrnji je promijenjen i za govornicom nema političkih govora, samo se recitiraju pjesme i dostojanstveno se obilježava dan stradanja.

>>VIDEO Vukovar: Državni protokol ODUSTAO od Kolone sjećanja!

Škabrnja se prisjeća svojih žrtava, mještana i branitelja, ubijenih prije 22 godine kada je srpski agresor, potpomognut zrakoplovstvom, tenkovima i pješaštvom 9. kninskog korpusa bivše JNA samo u jednom danu ubio 48 civila i 15 branitelja. Pokolj i progoni nastavljeni su idućih dana i u susjednom Nadinu, a tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u vojno-redarstvenoj akciji 'Oluja' broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. (Hina/Š.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene