Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20. obljetnica HSU-a

'Idemo dalje, idemo se vratiti na vlast, idemo se dogovoriti tko će upravljati Hrvatskom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na skupštini Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), koja je i obljetnička i izborna, aktualni predsjednik Silvano Hrelja poručio je u petak da će se HSU i dalje boriti protiv svih mjera kojima vlast ugrožava egzistenciju umirovljenika.

U uvodnom obraćanju, povodom 20. stranačke obljetnice, Hrelja je istaknuo je da su peticijom protiv poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja u samo 20 dana prikupili 105.820 potpisa, a na primjedbe da je 19 kuna, koliko poskupljuje dopunsko, beznačajan iznos, odgovorio je kako je to nekim umirovljenicima dnevni obrok.

Pročitajte i ovo Ilustracija Silvano Hrelja On je uvjeren da je projekt uspio: "Više od 100.000 građana rasle su mirovine, najviše ženama'' Uvođenje pravobranitelja za umirovljenike - 4 Uputio prijedlog Hrelja predlaže osnivanje pravobranitelja za umirovljenike: Rješenje za sve veće izazove starije populacije u Hrvatskoj

"Poskupljenjem dopunskog Vlada želi svoje obveze prebaciti na teret građana i dodatno im uzeti 50 milijuna eura iz džepova", istaknuo je Hrelja na početku 12. redovite i izborne skupštine HSU-a na kojoj će 484 stranačka delegata birati novo vodstvo stranke.

Saborski zastupnik Silvano Hrelja, nakon dva mandata na čelu HSU-a, ponovno se kandidirao za predsjednika stranke, a njegovi protukandidati Lidija Ivandija i Ivan Margaretić predsjednici su osječko-baranjske i dubrovačko-neretvanske stranačke organizacije.

U prigodnom obraćanju Hrelja se prisjetio početaka stranke prije 20 godina, utemeljene radi očuvanja umirovljeničkih prava i suzbijanja bezakonja u isplati mirovina.

Podsjetio je da je HSU od 2003. parlamentarna stranka, te istaknuo da su u 13 parlamentarnih godina pridonijeli ostvarivanju dodatnih prava umirovljenika u iznosu većem od 40 milijardi kuna.

Upozorio je i na projekt razbijanja umirovljeničkog biračkog tijela, koji su, kako je rekao, inicirali njihovi politički suparnici i pomogli u osnivanju još 15-ak umirovljeničkih političkih stranaka kako bi umirovljenike ideološki podijelili. Kao "najapsurdniju" izdvojio je situacija 2010. kada je "tadašnja premijerka Jadranka Kosor potpisala sporazum o suradnji s 'neregistriranom, nadstranačkom izmišljotinom imena BUZ kojoj je sadašnja vlast osigurala parlamentarni status'".

'Idemo dalje, idemo se vratiti na vlast, idemo se dogovoriti tko će upravljati Hrvatskom'

Na obilježavanje 20. obljetnice HSU-a došli su predstavnici sindikata umirovljenika, Matice umirovljenika, te HSU-ovih prijateljskih stranaka iz zemlje i regije. Među gostima su bili predsjednik SDP-a Zoran Milanović, zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar te predsjednik Savjeta IDS-a Tulio Demetlika, koji su se također obratili okupljenim delegatima HSU-a i gostima.

Milanović je pohvalio HSU kao dobrog koalicijskog partnera, te poručio kako i SDP i njegovi partneri "s obzirom na ono što se događa u državi, moraju u svakom trenutku biti spremni za povratak na vlast".

"Idemo dalje, idemo se vratiti na vlast, idemo se dogovoriti tko će upravljati Hrvatskom jer ovo što se događa ne valja", istaknuo je Milanović te poručio da će se boriti za "dostojne mirovine i poštenu plaću za pošteni rad".

Skupu su se odazvali i predstavnici umirovljeničkih stranaka iz Makedonije, Srbije i Slovenije koji su u prigodnom obraćanju ilustrirali borbu za umirovljenička prava u njihovim zemljama.

U radnom dijelu skupštine 484 stranačka izaslanika izabrat će predsjednika stranke, pet potpredsjednika, dva člana predsjedništva i članove nadzornog odbora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene