Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Započelo je obilježavanje 19. obljetnice stradanja vukovarske gradske četvrti Borovo naselje u Domovinskom ratu.


Komemorativnim programom 'Žrtva Borova naselja za Domovinu' održanim kod ostataka srušene zgrade nekadašnjeg 'Borovo commerca' u čijem podrumu je tijekom agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine bio stacionar vukovarske ratne bolnice, započelo je obilježavanje 19. obljetnice stradanja vukovarske gradske četvrti Borovo naselje u Domovinskom ratu.

Vezani članci Dnevnik iz Vukovara Iznenadit će vas odgovor na pitanje ima li još uvijek hrvatskih i srpskih kafića u Vukovaru, ali i ovaj poziv građanima: ''Povjerenje nemojte pokloniti meni...'' Predsjednica u Zengama (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) "Čizma nad čizmama": Borovo će opet proizvoditi legendarne "zenge"

U spomen na stradale hrvatske branitelje i civile u Borovu naselju, brojna izaslanstva položila su podno spomen ploče na ostacima 'Borovo commerca' vijence i zapalila svijeće. Molitvu za poginule i nestale molio je župnik Župe sv. Josipa Radnika iz Borova naselja fra Vjenceslav Janjić. Prigodan recital izvele su članice Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja 'Vukovarske majke' i učenici Osnovne škole Blage Zadre.

Unatoč boli neće se pretvoriti u osvetnike

'Umorni smo, ojađeni i razočarani'

Predsjednica Udruge 'Vukovarske majke' Manda Patko poručila je u govoru kako se roditelji ubijenih i nestalih branitelja, unatoč velikoj boli koju osjećaju, nisu i neće se pretvoriti u osvetnike ali i neće dozvoliti da bilo tko obezvrijedi žrtve njihovih najmilijih.

'Umorni smo, i često ojađeni i razočarani zbog toga što oni koji znaju kriju istinu o sudbini naših najmilijih', poručila je navodeći kako se na popisu zatočenih i nestalih nalazi još 325 Vukovaraca.

Počast odale i Udruge iz Beograda

Počast žrtvama Borova naselja i ove su godine došli odati i članovi i članice Udruge 'Žene u crnom' iz Beograda. Prema riječima članice te udruge Staše Zajović, nedavna isprika srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u Vukovaru bit će nedovoljna ukoliko ostane samo na razini retoričkog iskaza i ne bude praćena konkretnim mjerama poput saznavanja istine o nestalima i predajom otuđene dokumentacije. 'Smatramo da je za pomirenje nužno otkriti mjesta grobnica ubijenih civila po Hrvatskoj, pokrenuti sudski postupak za logore u Srbiji, za urbicid odnosno uništenje i razaranje grada Vukovara te da se, uz kaznenu, počne razgovarati i o političkoj, moralnoj i svim drugim razinama odgovornosti', izjavila je novinarima Zajović.

U trenutku ulaska pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u Vukovar, u podrumu 'Borovo commerca' bilo je oko 800 ranjenih hrvatskih branitelja i civila, od kojih 200-tinjak teških ranjenika. Nakon okupacije Borova naselja u 'Borovo commercu' je zarobljeno i odvedeno 115 osoba, a danas se još uvijek traga za 48 osoba. Na sam dan okupacije, 19. studenoga u Borovu naselju je ubijena 51 osoba.

Kolona sjećanja

Nakon molitve, sudionici obilježavanja obljetnice uputili su se u koloni sjećanja ulicama Borova naselja do crkve Gospe Fatimske u kojoj će misu služiti nuštarski župnik vlč. Slavko Vranjković. Po procjeni vukovarskih gradskih vlasti, u koloni sjećanja je oko 3.500 ljudi.

Bacanjem vijenca u Dunav u Borovu, obilježit će stradanje branitelja i civila u tom mjesti nedaleko od Vukovara a odat će se i počast žrtvama masovne grobnice na farmi 'Lovas' između Borova i Dalja iz koje su 2001. godine ekshumirani posmrtni ostaci 24 branitelja i civila.

>> VIDEO: Evo zašto je Vukovar pobjednik!

>> VIDEO: 20 tisuća ljudi u Koloni sjećanja

Program obilježavanja 'Žrtve Borova naselja za Domovinu' dio je obilježavanja 'Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine' koji se ove godine održava pod geslom 'Vukovar-pobjednik jer je žrtva'.