Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon LNG terminala Družba Adria drugo je pitanje koje Hrvatska mora riješiti izjavio je predsjednik Mesić. Skeptici su konačno shvatili, dodaje Mesić, da Hrvatskoj treba nekoliko pravaca za snabdijevanje naftom.


- Shvatili smo da Hrvatska ne smije biti vezana samo za jedan pravac i donijeli odluku za koju mislim da je dobra, kazao je predsjednik Mesić. Dodao je kako je, po logici stvari, sljedeća na rasporedu Družba Adria.

Vezani članci PR Nakit sa smislom: Omiljena amajlija za sreću koju obožavaju i muškarci i žene Slika nije dostupna Zbog šutnje Vlade Hrvatska gubi 100 milijuna eura na godinu!

'Oni koji su procijenjivali hrvatske potrebe energijom shvatili su da i Družba Adria može dobrim dijelom riješiti naše snabdijevanje naftom. Mislim da je Hrvatska politika sada suglasna kad je u pitanju energetski pravac,' rekao je Mesić.

Ruska nafta dopremala bi se naftovodom do Omišlja. Scenarij prvi: brojnim tankerima nafta bi se iz Omišlja odvozila na svjetsko tržište. Scenarij drugi: položile bi se cijevi preko Slovenije koje bi se spojile s Trstom - početkom EU mreže. To je jedino ekološki prihvatljivo rješenje.

Kriza u Gruziji, tvrdi predsjednik, u Hrvatskoj je ubrzala proces.

'Kada je došlo do pitanja zaobilaženja Hrvatske kada su energetski pravci u pitanju onda smo morali brzo reagirati. Nažalost ja sam davno na ovo ukazivao ali u to vrijeme nisam bio sasvim prihvaćen.'

Sve do sada HDZ-ova vlada bila je žestoki protivnik projekta. Najglasniji zagovornik Družbe Adria čini se došao je na svoje.

Na upit zašto je hrvatskoj politici trebalo toliko dugo da se odluči za te projekte, odgovorio je kako je to vjerojatno zato što je bilo i drugih aktualnih tema i pitanja koje je trebalo rješavati, osobito gospodarskih. 

- No sada, kad je izbila kriza u Gruziji i kad se zaobilazi Hrvatska u energetskim pravcima, morali smo brzo reagirati. Davno sam na to upozoravao, ali u to vrijeme baš nisam bio sasvim prihvaćen. Drago mi je da se danas slažemo, kazao je Mesić.