Dodatno zagrijavanje mijenja strukturu Iycopena, molekule rajčice, koje se zatim lakše transportira u krv. Lycopene je snažan antioksidans koji djeluje u prevenciji oboljenja od malignih bolesti, dijabetesa i srčanih oboljenja. Prijašnje studije već su pokazale da se stavljanjem nekuhane rajčice u pire ili umak poboljšavaju njezine kvalitete.
Sada su znanstvenici otkrili način na koji se dodatno povećava kvaliteta. Riječ je zapravo o tehnici koju mnoge obitelji koriste dok zagrijavaju špagete bolognese. U prosječnoj rajčici, Iycopene je generalno pravocrtnog ili linearnog oblika koji smanjuje njegovo prodiranje kroz membrane u krv. Zagrijavanjem molekue lycopena postaju cirkularne, a kao takve puno brže i lakše ulaze u krv.
Vrućina je ključna za ovaj proces, a vrlo je bitna i mala količina masnoće koja pomaže Iycopenu da se probije u krvi.
-
tijelo je bilo uz Savu
Stravični detalji ubojstva žene kod bolnice: Nožem joj je prerezao vrat, a onda sam nazvao policiju
-
Iz minute u minutu
SDSS neće podržati Plenkovića za mandatara: "Nije on poražen..."
-
tragičan kraj
FOTO U bunaru pronašli četiri tijela: Jesu li među njima i braća koja su posjetila Hrvatsku?