Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Podgrijane špagete bolognese mogu umanjiti mogućnost oboljenja od karcinoma. Znanstvenici su otkrili kako dodatno zagrijavanje umaka zajedno s malom količinom maslinovog ulja povećava hranjive kvalitete rajčice.


Dodatno zagrijavanje mijenja strukturu Iycopena, molekule rajčice, koje se zatim lakše transportira u krv. Lycopene je snažan antioksidans koji djeluje u prevenciji oboljenja od malignih bolesti, dijabetesa i srčanih oboljenja. Prijašnje studije već su pokazale da se stavljanjem nekuhane rajčice u pire ili umak poboljšavaju njezine kvalitete.

Vezani članci Slika nije dostupna Pretvorite ostatke hrane u ukusna jela Slika nije dostupna Otkrijte predrasude o tjestenini i siru

Sada su znanstvenici otkrili način na koji se dodatno povećava kvaliteta. Riječ je zapravo o tehnici koju mnoge obitelji koriste dok zagrijavaju špagete bolognese. U prosječnoj rajčici, Iycopene je generalno pravocrtnog ili linearnog oblika koji smanjuje njegovo prodiranje kroz membrane u krv. Zagrijavanjem molekue lycopena postaju cirkularne, a kao takve puno brže i lakše ulaze u krv.

Vrućina je ključna za ovaj proces, a vrlo je bitna i mala količina masnoće koja pomaže Iycopenu da se probije u krvi.