Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prebacite se na crni kruh!

Ugljikohidratima protiv proljetnog umora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stalna potreba za snom, slaba koncentracija, brzo umaranje, težina u nogama i osjećaj bezvoljnosti tipični su simptomi koji se javljaju početkom proljeća.

Proljetni umor je posljedica zimskog načina prehrane zbog smanjenog nivoa serotonina, 'hormona sreće', koji nas održava u dobrom raspoloženju, ali u nekim slučajevima i zbog problema sa niskim tlakom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slušajte! Osjećate neutaživu glad za slatkim? Tijelo vam nešto pokušava reći! Slika nije dostupna Provedeno istraživanje Deblja li kruh? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Usto, tijekom zime organizam je iscrpio sve zalihe vitamina C te zbog toga također osjećamo umor i iscrpljenost. Ipak, sve ove simptome, malaksalost, vrtoglavicu, glavobolju, lupanje srca, umor, pospanost i depresiju, možete svesti na najmanju moguću mjeru pravilnom i balansiranom prehranom. Ukoliko još ne vjerujete da je hrana koju jedete lijek, vrijeme je da počnete tako razmišljati te razvijete osjećaj odgovornosti za ono što unosite u svoj organizam.

Iako su poslastice primamljive i većina nas je ovisna o njima, njih svakako trebamo izbjegavati. Slatkiši podižu nivo energije za kratko vrijeme, a nakon toga se osjećate još lošije. Kako biste vratili energiju i dobro raspoloženje, jedite što više voća i povrća, a nemojte škrtariti ni na ugljikohidratima.

Iako su vrlo ozloglašeni u posljednje vrijeme, ugljikohidrati poput crnog kruha, krumpira i tjestenine čuda čine za podizanje energije. Prehrana koja obiluje ugljikohidratima, voćem i povrćem podiže nivo serotonina u tijelu. To je garancija za dobro raspoloženje i pregršt energije, a proljetni umor tada postaje stvar prošlosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene