Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Servirajte toplo

Tradicionalni varaždinski klipići

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahvaljujući Udruzi kuhara Varaždinske županije, tradicionalni Varaždinski klipići bit će zaštićeni zakonom i postat će tradicijski hrvatski proizvod.

Sastojci za cca. 25 klipića:

Pročitajte i ovo Liječnica Oštetila HZZO Lažirala recepte i preprodavala lijekove: Podignuta optužnica protiv liječnice dilerice Slika nije dostupna Pospite ribanim sirom Torta od mrkve

1 kg brašna (pola kg oštroga, pola kg. glatkoga)
6 dcl mlijeka
2/ ½ dcl ulja
8 dag svježeg kvasca
20 grama soli
2 dag šećera
žutanjak jajeta
kumin za posipanje

Priprema:

Kvasac usitnite i umutite sa malo mlijeka (cca 2 dl), malo brašna i šećera i pustite da germa počne 'radit'. U prosijano brašno umješajte sol ostatak šećera, te dodajte dignuti kvasac, ulje i ostatak mlijeka i umijesite glatko tijesto. Tijesto se mora toliko dugo mijesiti dok ne bude rahlo i da se više ne lijepi za posudu. Zatim tijesto prekrijemo krpom i ostavimo 30 do 45 minuta da se diže.

Dignuto tijesto izvadite iz posude i napravite jednu štrucu koju narežite na 25 jednakih dijelova. Od svakoga napravite kuglu, stavite na papir za pečenje i ostavite da se diže još oko 30 minuta.

Nakon toga kugle oblikujte u male rolice.To učinite tako da rolice stavite na glatku radnu površinu (nemojte ju brašniti), lagano je rukama razvucite i istovremeno jednom rukom (lijevom) rolamo prema sebi, a desnom od sebe i sve skupa razvlačimo u dužinu do otprilike 25 cm.

Tako pripremljene rolice stavite u posudu za pečenje, ostavite ih još 30 minuta da se dižu, premažite ih žumanjkom i pospite kuminom. Klipiće pecite u pećnici na temperaturi od 220°C , 10 do15 minuta i servirajte ih dok su još topli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene