Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski savez za javno zdravstvo (EPHA) pozdravio je najavljeno uvođenje poreza na brzu hranu, tzv. junk-food u Rumunjskoj, pišu europski mediji.


Rumunjska je još u siječnju najavila da će od ožujka uvesti porez koji bi trebao pridonijeti poboljšanju zdravlja rumunjskih građana. Taj porez je presedan u svijetu, a bit će nametnut pravnim osobama koje proizvode, uvoze ili pripravljaju nezdravu hranu, odnosno hranu s visokim postotkom soli, masnoća, šećera i dodataka.

Vezani članci Slika nije dostupna Reklame o junk foodu doista djeluju na djecu Slika nije dostupna Novi Vladin akcijski plan: 'Junk food' van iz automata

Porez bi mogao obuhvatiti proizvode brze prehrane, industriju slatkiša, razne grickalice i gazirana pića.

EPHA u otvorenom pismu rumunjskom premijeru Emilu Bocu i ministru zdravstva Attili Czeku pozdravlja najavljenu mjeru te kaže da bi mogla služiti kao primjer drugim zemljama EU-a u idućim godinama. U pismu se također govori o gospodarskom utjecaju te mjere te naglašava da bolesti povezane s prehranom 'stoje europsko gospodarstvo 192 milijarde eura na godinu'.

EPHA upućuje rumunjsku vladu da razmisli i o poreznim mjerama i potporama kako bi zdrava hrana postala primamljivija i pristupačnija potrošačima te da jasno upozori na proizvode s visokim postotkom šećera, soli i masnoća. Takve mjere uspješno je uvela Velika Britanija. 'Prijedlog je također inovativan jer će omogućiti sredstva za javno zdravstvo', kaže EPHA u pismu. Porez bi navodno mogao poskupjeti brzu hranu za oko 20 posto.