Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvrstite plavu ribu u jelovnik

Plava riba – zdrava hrana iz Jadrana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iskoristite ljeto i more u potpunosti! - prepustite se kombinaciji obroka, redovito uvrštvajući u svoje jelovnike plavu ribu!

Plavu ribu, pogotovo sitnu možete pripremiti na stotine načina; ispecite ju na gradelama, marinirajte, napravite brudet, filetirajte, pripremite s povrćem, napravite paštetu ili ju poslužite kao carpaccio…. Mogućnosti kombinacija, baš kao i okusa i vrsta plave ribe su zaista velike.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Riba Pojas - 1 riba pojas Iznimno rijedak susret s ogromnom ribom, morskim čudovištem: U Jadranu je viđena tek 3 puta, a u cijelom Sredozemlju samo 60

Nutricionisti i liječnici preporučuju jesti plavu ribu barem dva puta tjedno, zato jer je bogata proteinima, bjelančevinama, mineralima, željezom kao i omega-3 masnim kiselinama koje se nalaze u ribljem ulju. Poznato je da omega-3 masne kiseline imaju povoljan učinak na smanjenje razine triglicerida u krvi i smanjuju razinu kolesterola. Upravo zato osobe koje redovito konzumiraju plavu ribu rjeđe oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti.

Mnogima će biti važna i sljedeća činjenica, a to je da su omega-3 djelotvorno oružje protiv debljanja! Ali nisu samo omega-3 kiseline zaslužne za tzv. tretman ljepote, u plavoj ribi nalaze se i brojni vitamini poput vitamina A, koji će vam pomoći da osvježite osušenu i raspucalu kožu uništenu ljetnim sunčanjem. Onemogućit će isušivanje i stvaranje bora, a koži će te vratiti prirodni sjaj.

Naravno još je tu mnogo pozitivnih učinaka koji su dokazani u brojnim znanstvenim radovima. Tako omega-3 masne kiseline koje se nalaze u plavoj ribi smanjuju rizik od srčanih aritmija i snižavaju krvni tlak. Riba se tako danas preporučuje i kao sredstvo prevencije, ali i liječenja.

Ne zazirite od smrznute ribe

Nakon svih ovih pozitivnih vrijednosti i ne čudi činjenica da ljudi koji žive uz more i od mora žive duže i sretnije jer su omega-3 kiseline zaslužne i za funkcioniranje živčanog tkiva, mrežnice i mozga. Brojna su istraživanja pokazala da riblje masnoće pomažu mozgu da bolje koristi serotonin, hormon koji pozitivno utječe na raspoloženje.

Ne mojte zazirati i od smrznute ribe, ako baš niste od onih bonkulovića koji jedino cijene okus svježih primjeraka! Naime, danas se na modernim ribarskim brodovima riba odmah nakon ulova obrađuje i smrzava i takva doprema u hladnjače na kopnu. Nutricionisti smatraju da tako prerađena riba zadržava iste prehrambene vrijednosti kao i svježa.
Plava morska riba sadrži mnogo vitamina E i selena koji onemogućavaju djelovanje slobodnih radikala koji su odgovorni za starenje stanica, zato je plava, 'jeftina' riba koja je stoljećima hranila težake i siromahe itekako pravi saveznik u očuvanju mladosti. Morska riba bogata je jodom, kalijem, natrijem i bakrom, pobošljava koncetraciju i odlična je u 'borbi' protiv stresa.

Više je nego dovoljno razloga da se na vašem stolu već sutra nađe pokoja srdela, skuša, inćun, iglica ili tuna. Naravno još je potrebno malo vina, maslinovog ulja, zrno soli i uz ugodno društvo započnite s laganom mediteranskom, opravdano zdravom prehranom!
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene