Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski genetičari otkrili su nedavno tajnu najskuplje delicije na svijetu, tartufa, a to je da ova vrsta gljiva ima spol.


Ove, najteže uhvatljive i najcjenjenije gljive na svijetu, postat će ubuduće manje tajanstvene nakon što su znanstvenici prvi put otkrili put strukturu njihova genoma.

Vezani članci Otkrivena tajna Vincent Van Gogha - 6 Povjesničari sasvim slučajno otkrili tajnu staru 130 godina: "Ovo je nešto vrlo dirljivo, možemo se staviti u kožu tog nevjerojatnog slikara" Slika nije dostupna Otkrivena tajna koju je seks ikona krila cijeli život!

Nakon pet godina istraživanja, francusko-talijanski stručni tim dešifrirao je genetski kod crnog tartufa Perigord te zaključio kako on ima spol i razmnožava se parenjem. Riječ je o vrsti tartufa koja po zimi na tržištu dostiže cijenu i od 1000 eura za kilogram u francuskoj oblasti Perigord, po kojoj je ova vrsta skupe gljive i nazvana. Ovaj uspjeh bi, smatraju istraživači, mogao smanjiti spomenutu cijenu delikatesnih gljiva i riješiti zagonetku začinjenog okusa 'crnog dijamanta', kako ove tartufe često znaju zvati.

Tartuf nije cijenjen zbog svoje teške dostupnosti, već i zbog specifičnog, izuzetno jakog i prodornog mirisa koji podsjeća na češnjak i stari sir. Iako botanički spadaju u red gljiva gomoljača, rijetko bi ih tko po okusu i mirisu povezao s gljivama.