Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski genetičari otkrili su nedavno tajnu najskuplje delicije na svijetu, tartufa, a to je da ova vrsta gljiva ima spol.


Ove, najteže uhvatljive i najcjenjenije gljive na svijetu, postat će ubuduće manje tajanstvene nakon što su znanstvenici prvi put otkrili put strukturu njihova genoma.

Vezani članci Slika nije dostupna CIA otkrila tajnu nevidljive tinte Slika nije dostupna Počela je sezona gljiva - budite oprezni !

Nakon pet godina istraživanja, francusko-talijanski stručni tim dešifrirao je genetski kod crnog tartufa Perigord te zaključio kako on ima spol i razmnožava se parenjem. Riječ je o vrsti tartufa koja po zimi na tržištu dostiže cijenu i od 1000 eura za kilogram u francuskoj oblasti Perigord, po kojoj je ova vrsta skupe gljive i nazvana. Ovaj uspjeh bi, smatraju istraživači, mogao smanjiti spomenutu cijenu delikatesnih gljiva i riješiti zagonetku začinjenog okusa 'crnog dijamanta', kako ove tartufe često znaju zvati.

Tartuf nije cijenjen zbog svoje teške dostupnosti, već i zbog specifičnog, izuzetno jakog i prodornog mirisa koji podsjeća na češnjak i stari sir. Iako botanički spadaju u red gljiva gomoljača, rijetko bi ih tko po okusu i mirisu povezao s gljivama.